Преди няколко години различните форми на артрити, особено при автоимунна природа, са били противопоказание за бременност и раждане на деца впоследствие.

Защо артритът може да се обостри след раждане

Това е било свързано с риск от обостряне на патологичния процес и необходимост от прием на опасни за плода и новороденото лекарства.

Днес ситуацията доста се промени, и много жени с псориатични, ревматоидни артрити и други увреждания на ставите износват и раждат деца.

Какво да правим, ако възникне болка в ставите и подпухване, нарушение на подвижността? Как може да се достигне до ремисия без лекарства или да се подберат по-безопасни продукти?

С какво да облекчим състоянието след раждане

Болки в ставите при бременност и след раждане. Ако жената страда от болки в ставите, преди да забременее, поставена ѝ е диагноза псориатичен, ревматоиден артрит или друга форма, в период на гестация има нужда от пълно наблюдение, за да не се допусне обостряне на патологията.

Самото планиране на дете трябва да се осъществява на фона на постоянна, продължителна ремисия и подбор на поддържаща терапия, за да не се допусне сериозно обостряне по време на бременност и след раждане.

Ако пък артритът се обостри при бременност или след раждане, е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ. Въпросът за неговото лечение ще се реши с отчитане на състоянието – срок на бременността, кърмене, тип артрит.

Далеч невинаги болката в ставите или острото възпаление се отстранява само чрез прием на лекарства. Ако обострянето не е много сериозно, ремисия се достига само чрез съчетание на немедикаментозни, физиотерапевтични и домашни мероприятия.

Варианти на артрит при бременност

При бъдещите майки и при вече родилите жени е възможна всякаква форма на артрит. Сред най-разпространените форми са следните:

  • Остеоартрит, възникващ вследствие на дегенеративни процеси в ставите;
  • Ревматоиден артрит – автоимунни заболявания на ставните тъкани;
  • Фибромиалгия – системно заболяване, което засяга скелета;
  • Вълчанка;
  • Подагра.

Възможни са също и увреждания на ставите на фона на псориазис, след травма или в резултат на развитие на някои видове инфекции. При бременност протичането на артрита може да се влоши, поради изменения на хормоналния фон, трупане на килограми.

Причини за рецидив на артрит – възможна ли е ремисия

Жените често страдат от рецидиви на артрит при бременност и след раждане, поради изменения на активността на имунната система.

Жените, които са боледували от артрит преди бременност, забелязват облекчаване на симптомите на болестта по време на износването на плода, тъй като имунната система е отслабена. Това принуждава болестта да премине към ремисия.

Въпреки това понякога след раждането симптомите се завръщат с пълна сила. Това може да увеличи риска от автоимунни заболявания, сред които е и ревматоиден артрит.

Женската хиперактивна имунна система може да атакува напълно безопасни вещества, сред които определени храни или съединения от околната среда.

Процесът може да предизвика алергия в организма или системно възпаление. То на свой ред може да предизвика по-нататъшно увреждане на костите и на тъканите.

За да настъпи ремисия на артрит, е необходимо да се потисне активността на имунната система.

Лекарства за артрит при бременност – допускат ли се

Артрит може да се развие при хора на всякаква възраст. Жените са с по-висока заболеваемост, особено от ревматоиден и псориатичен.

Рецидивите на болките в ставите са доста разпространено явление. Жените, които страдат от следродилен артрит, може да са още с по-силно изразена симптоматика, тъй като организмът се възстановява от бременността.

Затова е важно жените да вземат мерки за лечение на артрит след раждането, и да достигнат до максимално пълна клинико-лабораторна ремисия.

Жените, които страдат от определена форма на артрит, е необходимо да потърсят лекарска помощ, преди да започнат да приемат каквито и да е лекарства, изписани предварително.

Лекуващият лекар може да формулира план за лечение за ефективно управление на следродилен артрит, да подбере такива лекарства, които са безопасни при кърмене.

Много е важно жената да съобщи, че е родила неотдавна, тъй като някои лекарства за лечение на артрит не са безопасни в ранния следродилен период и при кърмене.