Какво представлява артрозата?

Артроза не е самостоятелно заболяване, а представлява резултат от няколко различни заболявания, които причиняват структурно или функционално увреждане на една или повече стави.

Артрозата е най-честата причина за хронични болки в ставите, засягаща около 8 % от населението на страната.

Артрозата обхваща цялата става включително и близките до нея мускули, основните кости, сухожилията, синовиналната течност и синовиналната капсула.Артрозата се състои и в прогресивната загуба на хрущял в засегнатата става.

Какви са симптомите?

Един от основните симптоми на артрозата е болката. При артрозата болката обикновено е свързана с движението на засегнатата става и може да се усили при определени движения.

Болката може да бъде наистина неприятна и ограничаваща, особено при натоварване на ставата.

В началния етап на заболяването болката може да се усети след физическо натоварване или продължително стояне, но по мерка на напредването на артрозата, болката може да се усеща и по време на покой.

Сковаността или затрудненото движение са също характерни симптоми на артрозата.

Засегнатата става може да стане по-трудно да се движи в пълния обхват на движение поради възпаление, наличие на остеофити (израстъци) или загуба на ставната течност, която нормално подмазва ставите.

Това може да доведе до ограничена подвижност и затруднение при извършването на ежедневни дейности.

Подутина в областта на засегнатата става може да бъде резултат от възпаление или увеличено количество ставна течност.

Това се дължи на реакцията на организма на възпалителния процес, предизвикан от дегенерацията на ставния хрущял.

Зачервяването на кожата и повишената температура над засегнатата става са свързани с възпалителните реакции в тази област.

Една от характеристиките на артрозата е хрущялната дегенерация и загубата на хрущялния слой, който покрива ставните повърхности. Поради това, при движение на засегнатата става може да се усети "пукане" или "хрущене".

Този звук се дължи на директния контакт между костите, тъй като хрущялът, който обикновено амортизира движенията, е увреден.

Важно е да се подчертае, че артрозата е прогресивно заболяване и може да се усили при ненадлежно управление или липса на лечение.

Ранното диагностициране, подходящо лечение, физическа активност и изменение на животния стил могат значително да подобрят качеството на живот на тези, които живеят с артроза.

Какви са причините?

 • Болести на еднокринната система: болните от диабет са предразположени към артроза. Други проблеми с жлезите с вътрешна секреция също могат да станат причина за развитие на артроза като акромегалия, хипотиреодитизъм и затлъстяване.
 • Посттравматични –нараняване на ставата, което причинява разместване на ставните кости, което води до загуба на стабилност или увреждане на хрущяла. Продължителната повторяемост на определени движения при определени професии е също пример за причина за артроза.
 • Възпалителни ставни заболявания като хронична подагра и ревматоидна болест.
 • Нарушения в обмяната на веществата например болест на Паджет и болест на Уилсън
 • Вродени или в резултат на растежа на тялото – различната дължина на краката също може да стане причина за артроза.

Лечение на артроза

В повечето случаи лечението е консервативно и протича на етапи и едва когато то не даде желаните резултати тогава се прибягва до оперативно лечение макар и то също да не е панацея.

На първо място лекуващият ви лекар ще ви посъветва да промените начина си на живот, което ограничава симптомите и забавя развитието на заболяването.

 • Свалете излишните килограми – последните изследвания показват, че свалянето на килограмите способства за ограничаване на болките и подуването на коляното при жените.
 • Правете редовно физически упражнения, тъй като двигателната активност стимулира растежа на хрущяла. Но избягвайте спортовете, които изискват големи натоварвания.
 • Режим на хранене – макар и да няма специална препоръчителна диета при артроза, допълнителният прием на Витамин С и Е може да подобри състоянието на засегнатите стави. Витамин Д и калций се препоръчват за здрави кости. Необходимата дневна доза калций е 1 000 – 1 200 мг., а на Витамин Д е 400 IU.
 • За облекчаване на болката е полезно потапянето на засегнатите стави в топъл парафин. Също така ако болката са прекалено силни могат да се приемат стандартните болкоуспокояващи като аспирин, ибупрофен, напроксен и кетопрофен.

По-съвременните медикаменти за лечение на артрит като глюкозамин сулфат и хондроитин, които са вещества, които се съдържат в синовиналната течност.

Хондроитинът се смята, че способства за увеличаване на производството на градивните елементи на хрущяла – колаген и протеогликан, също така има и антивъзпалително действие.

За глюкозамина също е установено, че стимулира производството на градивните елементи на хрущяли и е противовъзпалителен агент.

Но за това лекарство при тестовете му върху животни беше установено, че повишава кръвната захар, затова преди да го приемате трябва да се консултирате с лекуващия ви лекар.

Как да се предпазим?

Предпазването от артроза и поддържането на здрави стави играе ключова роля за запазване на доброто ни здраве и подвижност през целия живот.

Ето някои важни стъпки, които можем да предприемем, за да се предпазим от това заболяване:

 1. Поддържайте здравословно тегло: Излишните килограми увеличават натоварването върху ставите, особено в областта на коленете и кръста. Поддържането на подходящо тегло може да намали риска от артроза.

 2. Редовно упражнение: Физическата активност поддържа мускулатурата около ставите силна и гъвкава, което помага за поддържане на стабилност и подвижност. Изберете подходящи упражнения, като плаване, ходене, йога или пилатес.

 3. Правилна поставка: Правилната телесна поставка по време на седене и стойка може да намали стреса върху ставите. Избягвайте дълготрайно седене или стояне в една и съща позиция.