Какво представлява артрозата?

Артроза не е самостоятелно заболяване, а представлява резултат от няколко различни заболявания, които причиняват структурно или функционално увреждане на една или повече стави. Артрозата е най-честата причина за хронични болки в ставите, засягаща около 8 % от населението на страната.

Артрозата обхваща цялата става включително и близките до нея мускули, основните кости, сухожилията, синовиналната течност и синовиналната капсула.Артрозата се състои и в прогресивната загуба на хрущял в засегнатата става.

Какви са симптомите?

Остра болка, скованост или затруднено движение може да се появи при една или повече стави. Болката може да се усили при по-резки движения или да се случи през нощта при внезапно движение. С прогресирането на заболяването болката може да се появи и в състояние на покой.

Други характерни симптоми са:

 • Поява на подутини в областта на засегнатата става.
 • При допир температурата на кожата над ставата е по-висока в сравнение с тази на околната кожа.
 • Зачервяване на кожата над засегнатата става.
 • При движение може ставата да „пука“ и да „хруща“ в резултат на загубата на хрущяла костите в ставата.

Какви са причините?

 • Болести на еднокринната система: болните от диабет са предразположени към артроза. Други проблеми с жлезите с вътрешна секреция също могат да станат причина за развитие на артроза като акромегалия, хипотиреодитизъм и затлъстяване.
 • Посттравматични –нараняване на ставата, което причинява разместване на ставните кости, което води до загуба на стабилност или увреждане на хрущяла. Продължителната повторяемост на определени движения при определени професии е също пример за причина за артроза.
 • Възпалителни ставни заболявания като хронична подагра и ревматоидна болест.
 • Нарушения в обмяната на веществата например болест на Паджет и болест на Уилсън
 • Вродени или в резултат на растежа на тялото – различната дължина на краката също може да стане причина за артроза.

Лечение на артроза

В повечето случаи лечението е консервативно и протича на етапи и едва когато то не даде желаните резултати тогава се прибягва до оперативно лечение макар и то също да не е панацея.

На първо място лекуващият ви лекар ще ви посъветва да промените начина си на живот, което ограничава симптомите и забавя развитието на заболяването.

 • Свалете излишните килограми – последните изследвания показват, че свалянето на килограмите способства за ограничаване на болките и подуването на коляното при жените.
 • Правете редовно физически упражнения, тъй като двигателната активност стимулира растежа на хрущяла. Но избягвайте спортовете, които изискват големи натоварвания.
 • Режим на хранене – макар и да няма специална препоръчителна диета при артроза, допълнителният прием на Витамин С и Е може да подобри състоянието на засегнатите стави. Витамин Д и калций се препоръчват за здрави кости. Необходимата дневна доза калций е 1 000 – 1 200 мг., а на Витамин Д е 400 IU.
 • За облекчаване на болката е полезно потапянето на засегнатите стави в топъл парафин. Също така ако болката са прекалено силни могат да се приемат стандартните болкоуспокояващи като аспирин, ибупрофен, напроксен и кетопрофен.

По-съвременните медикаменти за лечение на артрит като глюкозамин сулфат и хондроитин, които са вещества, които се съдържат в синовиналната течност. Хондроитинът се смята, че способства за увеличаване на производството на градивните елементи на хрущяла – колаген и протеогликан, също така има и антивъзпалително действие.

За глюкозамина също е установено, че стимулира производството на градивните елементи на хрущяли и е противовъзпалителен агент. Но за това лекарство при тестовете му върху животни беше установено, че повишава кръвната захар, затова преди да го приемате трябва да се консултирате с лекуващия ви лекар.