Учени от Университета на Северна Каролина смятат, че на жените с определени генетични характеристики като профилактика на рак на млечната жлеза може да бъде полезен и обикновен аспирин.

Метилиране на ДНК и контрол на гените на рак на гърдата

Група учени се занимала с изучаване на процесите на метилиране на ДНК в тъканите на туморите на млечната жлеза, включително и в участъците, които са свързани с контрол на активността на 13 гени, участващи в развитието на рак на гърдата и на клетките, циркулиращи в кръвта.

Метилирането на ДНК – това е присъединяване на метилова група – CH3 към цитозин в състава на ДНК, което води до модификация на последната без изменения на последователността от нуклеотиди.

При метилиране този ген става по-слабо активен или напълно се деактивира.

В рамките на изследването били анализирани данни от почти 1300 жени, на които в периода 1996-97 г. е била поставена диагноза рак на млечната жлеза.

От тях към края на 2014 г. 476 души са починали от друга причина и 202 от рак на гърдата. Оказва се, че при жените, които приемали аспирин, вероятността от смърт от онкологичното заболяване била много по-ниска.

Само при тези, при които ДНК не била метилирана в този участък, участвали в контрола на активността на гена BRCA1  - този ген заедно с ген BRCA2 е рисков фактор за развитие на рак на млечната жлеза.

Ново разбиране на сложни биологични механизми

Това означава, че анализът на ДНК на жените, генетично предразположени към рак на гърдата, показва, че с прием на аспирин може да се понижи риска от риска от развитие на злокачествен тумор или смърт, вследствие на съществуващо заболяване.

Анализът на профилите на метилиране на ДНК за откриване на потенциални модификатори, влияещи на смъртността от редица болести, дава ново разбиране на сложни биологични механизми и позволява болестта да се контролира на епигенетично ниво.

Това е принципно нова стратегия за профилактика и лечение на рак на млечната жлеза, която може да се окаже ефективно и за други патологии с генетична компонента.