Описание

Атаксия е състояние, характеризиращо се с невъзможност за осъществяване на контрол на мускулите при волеви движения, като ходене и вдигане и задържане на предмети с ръцете.

Като признак на сериозно заболяване състоянието може да засегне движенията, речта, движенията на очите и поглъщане.

Когато състоянието е персистиращо обикновено е последствие от настъпило увреждане на малкия мозъка, чиято функция е контролиране на мускулната координация.

Много заболявания могат да са причина за неспособност за контрол на мускулните движения като злоупотреба с алкохол, инсулт, тумор, церебрална парализа и множествена склероза.

Наследствен видоизменен ген също може да предизвика състоянието.

Какви са симптомите?

Нарушаването на осъществяване на контрол върху волевите мускулни движения може да прогресира постепенно или да се прояви внезапно.

Атаксията като признак на редица неврологични увреждания може да причини:

• Нестабилна походка и склонност към лесно препъване;

• Затруднено извършване на по-специфични двигателни дейности като хранене, писане или закопчаване на дреха;

• Речеви нарушения;

• Неволеви движения нагоре и надолу на очите – нистагъм;

• Затруднено преглъщане;

• Засегнатите лица имат лоша координация;

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако нямате установено заболяване, което може да доведе до неволеви мускулни движения, като множествена склероза, потърсете лекарска помощ, ако:

• Често ви случва внезапно да загубите равновесие;
• Не можете да контролирате движенията на ръката, дланите или крака;
• Сливате букви или думи при говорене;
• Трудно преглъщате храна и течности;

Какви са причините?

Увреждане, дегенерация или смърт на неврони в малкия мозък е причина за състоянието.

Малкият мозък на човека се състои от две нагънати части с размерите на топки за пинг-понг, разположени в основата на главния мозък в близост до мозъчния ствол.

Дясната страна на церебелума контролира мускулната координация на дясната страна на тялото, а лявата координацията отляво.

Заболяванията, които предизвикват увреждане на гръбначния мозък и периферните нерви, които свързват малкия мозък с мускулите също могат да станат причина за неспособност за координиране на мускулните движения.

Възможните причини са:

Травма на главата – увреждане на мозъка или гръбначния стълб при удар на главата, каквото може да се случи при автомобилна катастрофа, може да предизвика внезапна загуба на мускулна координация.

Инсулт – когато притокът на кръв към част от мозъка е прекъснат или силно ограничен, лишавайки мозъчната тъкан от кислород и хранителни вещества, съставляващите я нервни клетки започват да умират. Установено е, че само след 4-минутно прекъсване на кръоснабдяването към мозъка, умират 32 000 неврона.

Преходна исхемична атака /ПМА/ - причинява се от временно намаляване на притока на кръв към част от мозъка, в повечето случаи състоянието продължава само няколко минути и загубата на координация е само временно.

Лечение на атаксия

Не съществува специфично лечение за състоянието. В повечето случаи излекуването на причиняващото заболяване води до възстановяване на мускулната координация.

А понякога, когато състоянието е в резултат на варицела или други вирусни инфекции, способността за контролиране на волевите мускулни движения се възвръща известно време след отзвучаването на инфекцията.

Но когато атаксията е причинена от заболяване като множествена склероза или множествена склероза, състоянието не се поддава на лечение.

В този случай лекуващият лекар препоръчва използването на адаптивни средства като:
• Бастуни или проходилки за разхождане;
• Модифицирани прибори за хранене;
• Комуникационни приспособления за говоренето;