Морбили е инфекциозно заболяване, предизвикано от парамиксовирус.

Неговата заразност е много висока и единственият начин за предпазване от болестта е своевременната ваксинация.

Смята се, че ваксината в детска възраст предпазва за цял живот. Но днес се говори за възможно понижение на специфичния имунитет 25 години след поставянето на последната ваксина и необходимост от повторна ваксинация в зряла възраст.

Симптомите в първи стадий на морбили са много сходни с проявленията на остри вирусни инфекции, и често точната диагноза се поставя едва след поява на характерен обрив.

Следва обаче да се има предвид, че морбили имат и атипични варианти на протичане, при които симптоматиката се изкривява.

Атипични морбили - как се развиват и какво е лечението

Как се проявяват подобни форми на болестта в зряла възраст

Абортивната форма на болестта се характеризира с рязко прекратяване на заболяването без явни причини. Началото отговаря на типичната морбили инфекции, но след 2-3 дни всички симптоми отшумяват.

Температурата е повишена в първите дни, след това се понижава до нормални стойности. Обривът е слабо изразен, с основна локализация на лицето и по шията.

При наличие на специфичен имунитет и заразяване с морбили, болестта протича атипично, в слабо изразена форма.

Симптоматиката е много балансирана, няма рязко повишаване на температурата, катаралните проявления са повърхностни.

В такъв случай морбили протича бързо, без развитие на усложнения и изразени неразположения.

Подобна картина е възможна само при наличие на предварителна ваксинация против морбили и формиран имунитет.

Безсимптомното протичане на дребната шарка се изразява в протичане на заболяването като остра вирусна инфекция, без типичните проявления.

Точната диагностика е възможна само с помощта на лабораторно изследване.

Морбили с необичайни симптоми основно се открива при възрастни. Подобно развитие на инфекцията в детска възраст е рядкост.

Проявява се в значително влошаване на състоянието, изразени проявления на интоксикация, хеморагичен синдром.

Протичането е тежко, усложненията е възможно да стигнат до летални, лечението е болнично.

Диагностика на атипични морбили и допълнителни изследвания

При типична картина с характерни обриви поставянето на диагнозата не представлява затруднение. В началото на болестта, при атипични форми и при вторична инфекция са необходими лабораторни методи на изследване.

До тях се прибягва в случай на необходимост за разграничаване от скарлатина, рубеола, инфекциозен еритем, които се съпровождат със сходни проявления.

Съвременните методи на лабораторно изследване на кръвта позволяват да се разграничат имуноглобулините в кръвта за оценка на стадия на заболяването или за наличие на ранни контакти с пармиксовируса.

Назначаването на допълнителни изследвания по време на морбили се насочва към уточняване на стадия и динамиката на процеса, проследяване на риска от усложнения на заболяването.

Най-често се назначават изследвания на урина, при вероятност от пневмония като усложнения – рентген на белите дробове и т.н.

Лечение на болестта

Морбили е болест, за лечението на която няма специализирани лекарствени средства, способни да се борят с вируса.

Терапията е симптоматична, основава се на облекчаване на проявления на инфекции, профилактика или борба с усложненията.

При всички форми на заболяването първо се назначава постелен режим за седмица, диетично хранене – млечно-растителна храна, с изключване на пикантно, мазно.

Последните могат да раздразнят лигавицата на храносмилателната система. 

Треска, диария, повръщане  и силно изпотяване водят до обезводняване, затова важна част от терапията, е възстановяване на водния баланс.

При повишен риск от дехидратация или наличие на такава се назначават разтвори електролити.

Витамините при лечение на морбили имат особено значение – при недостиг на витамин А болестта протича по-тежко. Затова приемът на витамини при дребна шарка е не просто начин за укрепване на организма, а важна част от лечението.

Медикаментозно лечение при всички форми на болестта се назначават в зависимост от симптоматиката и състоянието на болния.

Препаратите се подбират индивидуално след оценка на клиничната картина на заболяването, наличие или липса на усложнения.

Назначаването на антибиотици е показно само в случай на присъединяване на бактериална флора като усложнение на болестта.