Какво е автоимунен хепатит?

Най-честата причина за възпаление на черния дроб са вирусни инфекции, като например вирусите на хепатит A, B и C.

В случаите на вирусен хепатит, имунната система реагира на наличието на вируса и се стреми да го унищожи. Този имунен отговор може да доведе до възпаление и увреждане на черния дроб.

Автоимунният хепатит (АИХ) е обаче изключение от този сценарий. Той представлява хронично заболяване, което настъпва, когато собствената имунна система на организма по някаква причина се обърне срещу собствени черниодробни клетки, разглеждайки ги като чуждестранни.

Този атакуващ имунен отговор води до възпаление и увеличава риска от постепенно увреждане на черния дроб.

Видове АИХ

Съществуват три вида автоимунен хепатит. Първият вид засяга в повечето случаи млади жени и обикновено е свързан с други автоимунни заболявания.

Вторият вид обикновено засяга момичета на възраст между 2 и 14 години. Въпреки че АИХ обикновено възниква в юношеска възраст или в ранната зрялост, възможно е да се развие във всяка възраст.

Третият вид засяга най-често хора на възраст между 30 и 50 години. Заболяването прогресира в цироза в 75 % от болните.

Какви са симптомите?

В по-ранните етапи на заболяването симптомите могат да бъдат слабо изразени или да липсват напълно. Симптомите на АИХ се различават от човек на човек и могат да се появят внезапно или да се усилват постепенно с напредването на заболяването.

Един от основните симптоми, свързани с АИХ, е увеличеният обем на черния дроб, наречен "хепатомегалия". Този увеличен обем може да се усети като неприятно усещане в долната част на корема и може да бъде открит по време на лекарски изследвания.

Друг симптом, свързан с АИХ, е появата на анормални кръвоносни съдове по кожата, които могат да се проявят като червени точки или кръвоизливи.

Подуването на корема е също чест симптом на АИХ и може да съпътства увеличения черен дроб.

Тъмната урина с цвят на бира и бледо оцветените изпражнения могат да бъдат индикатори за проблеми с черния дроб и жлъчните пътища, които са общи при АИХ.

Допълнителни симптоми, които могат да се проявят по-късно в развитието на заболяването, включват пожълтяване на кожата и очите, което се нарича жълтеница. Жълтеницата се дължи на нарушения в източването на жлъчните соли и може да предизвика сърбеж по кожата.

Други симптоми на АИХ включват отпадналост, липса на апетит, гадене или повръщане. Болките в ставите и дискомфортът в коремната област могат също да бъдат части от клиничната картина на това заболяване.

Важно е да се отбележи, че симптомите на АИХ могат да бъдат подобни на симптомите на други чернодробни заболявания, затова точната диагноза се поставя след обстойно медицинско изследване и оценка от специалист в областта на хепатологията.

Автоимунният хепатит е заболяване, което изисква сериозно внимание и лечение, за да се предотвратят сериозни последици и увреждания на черния дроб. Редовните консултации с лекар и спазването на предписаната терапия са от съществено значение за управлението на този хроничен медицински проблем.

Какви са причините?

АИХ се развива, когато собствената ни имунна система обърква чернодробните клетки с външни организми и създава антитела, за да ги атакува. Лекарите не са наясно защо това се случва. Въпреки това са установени няколко рискови фактори:

 • Фамилна анамнеза на заболяването;
 • Предшестващи бактериални или вирусни инфекции;
 • Използването на някои лекарства като миноциклин;

Други автоимунни заболявания могат да предизвикат симптоми на чернодробно заболяване и също са свързани с развитието на АИХ. Тези заболявания са:

 • Язвен колит;
 • Болест на Грейв;
 • Тиреоидит;
 • Диабет тип І;
 • Ревматоиден артрит;
 • Склеродермия;
 • Системен лупусеритематозус;
 • Възпалително заболяване на червата;
 • Синдром на Сьонгрен.

Лечение на автоимунен хепатит

Лечението може да забави, спре, а понякога чернодробната тъкан започва да се възстановява. Според медицинската статистика при около 70 % от пациентите, заболяването навлиза в ремисия. Въпреки това за да се достигне до това състояние, може да са необходими 3 години.

Имуносупресивните медикаменти могат да се използват, за да се отслаби имунната система и така атакуването на чернодробните клетки. Най-често се използват лекарствени средства като 6-меркаптопурин и азатиоприн. Но като имуносупресивни медикаменти могат да компрометират способностите на тялото да се бори с другите инфекции.

Кортикостероидите, обикновено под формата на преднизон, могат директно да лекуват възпалението на черния дроб. Те също могат да действат като имуносупресори. Най-често приемът на преднизон продължава минимум 18-24 месеца.

Някои пациенти трябва да продължат приемът на преднизон до края на живота си да предотвратят повтаряне на АИХ. Преднизон обаче може да предизвика сериозни странични ефекти, включително диабет, остеопороза, хипертония и наднормено тегло.

Хирургия

Чернодробна трансплантация може да излекува АИХ. Въпреки това заболяването може да повтори дори и след трансплантация.

Усложнения от автоимунен хепатит

Потенциалните усложнения от нелекуван АИХ са:

 • Чернодробна недостатъчност;
 • Увреждане на черния дроб –цироза;
 • Рак на черния дроб;
 • Повишено кръвно налягане в порталната вена;
 • Увеличени вени в стомаха и хранопровода – езофагеални варици;
 • Натрупване на течност в корема – асцит.