Какво е полицитемия вера?

Полицитемия вера представлява заболяване, при което количеството на червени кръвни клетки в кръвта е завишено.

При това заболяване нивата на хемоглобина, хематокрита или червените кръвни клетки, когато се измерват при пълна кръвна картина, могат да бъдат завишени в сравнение с нормалните нива.

По отношение на хематокрита стойност по-голяма от 48 % при жените и повече от 52 % при мъжете е показателна за полицитемия вера.

Какви са симптомите за полицитемия вера?

Симптомите варират в широки граници. В някои случаи заболяването може да протича безсимптомно.

Когато повишената концентрация на кръвни клетки е причинена от друго заболяване, тогава симптомите се свързват с проявните форми на основното заболяване.

Какви са причините?

Производството на червени кръвни клетки – еритропоезата се осъществява в костния мозък и протича на няколко специфична етапа.

Един от най-важните ензими, които регулират този процес се нарича еритропоетин /ЕПО/. По-голямата част от ЕПО се произвежда и се освобождава от бъбреците и по-малка част се освобождава от черния дроб.

Заболяването може да е в резултат на нарушения в процеса на еритропоезата. Това се нарича първична полицетимиявера. Ако клиничното състояние е причинено поради други заболявания или състояния, то се разглежда като вторично.

Повечето случаи на клиничното състояние са вторични и се причиняват от друго заболяване. Първичната форма е много рядка. От 1 до 5 % от новородените могат да бъдат със завишена концентрация на червени кръвни клетки в кръвта.

Симптомите могат да бъдат доста неясни и объркващи. Някои от най-характерните симптоми са:

  • Лесна поява на синини;
  • Лесно кървене;
  • Образуване на кръвни съсиреци – потенциални водещи до инфаркти, инсулти, кръвосъсиреци в белите дробове /белодробна емболия/;
  • Костни и ставни болки – болки в бедрата и в ребрата;
  • Главоболие и сърбеж;
  • Сърбеж след вземане на душ или вана;
  • Отпадналост, виене на свят и болка в коремната област;

Лечение на полицитемия вера

Основният начин на лечение си остава кръвопускането, така че хематокритът да се задържи 45 % при мъжете и 42 % при жените.

Първоначално, може да е необходимо да се прави флеботомия на всеки 2-3 дни и да се премахват от 250 до 500 милилитра кръв при всяка процедура. След като целта бъде постигната, процедурите по кръвопускане могат да се правят по-рядко.

Често се препоръчват и медикамент, който се нарича хидроксиурея. Това е особено препоръчително за хора, които са предразположени към образуване на тромб.

При възраст над 70 години като едновременно с това и количество на тромбоцитите, завишено над 1.5 млн./тромбоцитоза/ и наличие на сърдечно-съдови заболявания, използването на хидроксиурея е по-благоприятно.

Медикаментът се препоръчва и за пациенти, които не могат да понасят кръвопускане. Хидроксиуреята способства за намаляване на количеството на всички кръвни телца, докато чрез флеботомия се намалява само хематокритът.

Аспиринът също се използва за лечение, за да се намали риска от образуване на тромби. Приложението му като цяло се избягва при всички случаи, когато пациентите са имали предходни кръвоизливи. Аспиринът обикновено се използва в комбинация с кръвопускане.

Когато причината за заболяването е нарушение на процеса на еритропоезата, можете сами да си помогнете у дома като:

  • Трябва да поддържате добре хидратирано тялото си, за да се избегне още по-силното концентриране на кръвта поради дехидратация.
  • Най-добре е да избягвате храни, съдържащи желязо, тъй като можете да стимулирате производството на червени кръвни клетки.

Как да се предпазим?

Изключително важно е да се научим как да се предпазим от полицитемия вера и да разберем начините за нейното управление, тъй като недостатъчното внимание към това заболяване може да доведе до сериозни и дори фатални последици.

Един от ключовите начини за предпазване от полицитемия вера е редовният медицински преглед. Редовните консултации с лекаря ви могат да помогнат за ранното откриване на този проблем, преди той да стане по-сериозен.

Лекарят ви ще извърши специални тестове, като например анализи на кръвта, за да провери нивата на червените кръвни клетки и хематокрита.

Здравият начин на живот също е от съществено значение за предпазване от полицитемия вера. Здравословното хранене, редовната физическа активност и отказът от тютюнопушенето могат да намалят риска от заболяването.

Важно е да се поддържа нормалното тегло и да се избягват факторите, които увеличават вероятността за заболяване, като например излагането на вредни химикали или облъчване.

Следващият важен аспект е управлението на заболяването, ако то вече е диагностицирано. Лечението на полицитемия вера обикновено включва редовни кръвни разреждатели и лекарства за намаляване на нивата на червени кръвни клетки. Редовните прегледи с вашия лекар ще помогнат да се следи напредъка на лечението и да се коригират дозите на лекарствата, ако е необходимо.

Накрая, е важно да се консултирате със специалист в областта, за да получите най-добрите съвети за предпазване и управление на полицитемия вера. Не се опитвайте да се справяте с този сериозен проблем самостоятелно.

Само под ръководството на медицински професионалисти можете да максимизирате шансовете си за успешно предпазване и управление на полицитемия вера.