Кедрови ядки е обобщеното название на няколко вида растения от рода Бор, на тъй наречените кедрови борове, които дават годни за храна на човека семена. В Русия, например, наричат кедрови ядки семената на сибирския кедров бор (Pinus sibirica).

Кедровите ядки са малки бледожълти зърна със специфичен леко лютив вкус, които почти винаги се предлагат в търговската мрежа белени. Пикантният им вкус става по-силно изразен, когато се запекат и започнат да отделят масло.

За родина на кедъра се смята сибирската тайга, където и до ден днешен растат тези величествени дървета, възрастта на които може да достигне и до над 3000 години.

Кедрови ядки - хранителна стойност на 100 грама

• Белтъчини – 13.7 грама;
• Мазнини – 68.4 грама;
• Въглехидрати – 13.1 грама;
• Минерални соли – 2.6 грама;
• Вода – 2.3 грама;
• Калоричност – 673 килокалории;

Кедровите ядки съдържат голямо количество мазнини и въглехидрати и именно поради това тяхната калоричност в сушен и суров вид е толкова висока – 673 килокалории на 100 грама.

Малко по-малко калории има в кедровото брашно 432 килокалории на 100 грама. Прекомерната консумация на кедрови ядки може да стане причина за затлъстяване.

Полезни ли са кедровите ядки?

Кедровите ядки съдържат на първо място мазнини, лецитин, азотни вещества – белтъчини, въглехидрати, минерални соли, глюкоза, фруктоза, захароза, скорбяла, декстрин, пентозани и растителни влакна.

Също така кедровата ядка е източник на такива макроелементи като фосфор, магнезий, калий, натрий и калций и следните микроелементи – желязо, манган, мед, цинк, мобилден, силиций, алуминий, йод, бор, никел, кобалт, олово, стронций, сребро.

Дори обвивката на кедровите семена съдържа жизненоважните за човека макро и микроелементи като фосфор, сяра, калций, калий, желязо, манган и силиций.

От 100 грама кедрови ядки човек може да си набави такова количество дефицитни микроелементи, с което би задоволил нужди на организма си за едно денонощие от манган, мед, цинк и кобалт.

В белтъчините на кедровите орехи е установено наличието на 14 аминокиселини, 70%, от които се отнасят към незаменимите, една от тях е аргининът /около 20% от общото съдържание на протеини/.

Кедровите ядки съдържат практически всички незаменими аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, витамини А, В, С, D, E, P. Биологичната стойност на тези ореховидни ядки е обусловена от високото съдържание на витамин В1 и токоферол.

Черупките на кедровите ядки са богати на дъбилни вещества. От тях приготвят настойки и отвари, които се прилагат при възпаления на лигавиците на устата и на други органи под формата на лосиони за мазане и миене – при кожни заболявания /херпес, лишей, гнойни лезии, екземи и др./

Настоят от черупките на кедровите ядки се е използвал в народната медицина за лечение на раздразнен стомах, както и на други състояния, предизвикващи неприятни стомашно-чревни симптоми.

Кедровите ядки задължително трябва да се включат в хранителния режим на децата и юношите. Те благотворно влияят на физическото и умственото развитие на децата. Те са много полезни и необходими в периода на смяната на млечните зъби.

Употребата на семената на кедровия бор повишава защитните сили на организма, укрепвайки имунната система. Те също така усилват и мъжката потентност.

Противопоказания

След употребата на кедрови ядки много хора изпитват неприятни симптоми, характерни за отравяне и интоксикация на организма.

Повече от седмица някои от тях чувстват неприятна горчивина в устата, която се усилва след консумацията на сладко. Но този феномен не е разгадан и до днес.