Казват, че човекът е венец на природата. Но толкова ли е съвършено нашето тяло?

Нещастният кръст

Когато първите хора се изправили на крака, те направили мечешка услуга на своя гръбнак. Дегенеративните заболявания, дисковите хернии, различните болкови синдроми – до известна степен за разплата, затова че ходим изправени.

Образно казано – най-зле му е лумбалния отдел на гръбнака, тъй като на него се падат най-големите натоварвания.

В добавка към проблемите, свързани с изправеното ходене, някои хора носят в областта на своя кръст „бъг“, за който могат да не разберат и през целия си живот.

Прешлените на новородените не са цели – всеки се състои от отделни костици, съединени с хрущяли.

С напредването на възрастта те би трябвало да сраснат, но при всеки четвърти човек този процес така и не завършва, половината от дъгата на последния лумбален или на първия кръстен прешлен не успяват да се сраснат.

Това не води до нарушения на функциите, такъв човек дори може да се занимава с професионален спорт.

Ако не се сраснат дъгите на други прешлени, но това за щастие се случва по-рядко, то обикновено се нарушават функциите на гръбнака, възникват болезнени усещания.

Двойния живот на органите

Някои органи изпълняват 2 функции, понякога това е по-скоро недостатък, отколкото предимство. Например, глътката се свързва с устната кухина, и с дихателните пътища, и с хранопровода, и с ларинкса.

Когато ние дишаме, въздухът през глътката навлиза през фаринкса в ларинкса, а когато поглъщаме храната – епиглотисът затваря дихателните пътища и сдъвканият залък храна навлиза в хранопровода.

Подобен „кръстопът“ между храносмилателния и респираторния прави възможна аспирацията – в дихателните пътища може да попадне слюнка, храна, орални секрети. Особено често това се случва при хора, намиращи се в безсъзнание.

Друг ярък пример е пикочно-половата система. При мъжете уретрата изпълнява 2 функции – през нея може да преминава урина или сперма.

При жените външният отвор на уретрата се намира точно над влагалището, като по-този начин създават предпоставки за инфекция. Освен половите органи, особено при жените, близо се намира анусът, около който обитават голям брой бактерии.

Уретрата при мъжете е дълга и тясна, тя преминава през простатната жлеза. Нейното възпаляване води до подуване на стените на пикочния канал и в резултат се нарушава потокът на урината и половата функция.

Когато мозъкът ни ни води в кръг

За заблудилият се човек често казват, че се движи в кръг. В непозната обстановка например в гората, човек обикаля в кръг, въпреки че му се струва, че се движи напред.

Когато учените започнали да проучват защо така се случва, първото подозрение паднало върху краката. Първоначално се смятало, че с десния крак се правят по-широки крачки, затова при липса на ориентири човек постоянно завива леко.

През 2009 немския психолог Ян Суман провел експеримент. За тази цел той изпратил 6 души в гора в Германия и 3-ма в пустинята Сахара.

Посоката на движение на участващите в експеримента се контролирала с помощта на GPS. Оказало се, че когато човек вижда слънце или луна, той в по-голяма или по-малка степен се движи по права траектория.

А при лошо време или през нощта, когато ориентири не били видни, участниците в експеримента на немския психолог се движели в кръг.