Бактериален кератит – това е често срещано възпалително заболяване, което се характеризира със засягане на роговицата. Тази патология е с остър характер и се предизвиква от различни представителни на бактериалната флора.

Бактериален кератит – същност

Отличителна особеност на този патологичен процес е бързото прогресиране на възпалителната реакция и в кратки срокове може да се разпространи към други структури на очната ябълка. Възможно е развитие на кератоиридоциклит, кератосклерит и т.н.

При неблагоприятно стечение на обстоятелствата това възпаление може да се усложни с перфорация на роговицата и развитието впоследствие на панофталмит.

Ако не бъде своевременно оказана медицинска помощ съществува риск от пълна загуба на зрението.

Причини за бактериален кератит

Възпалението може да се развие в първична и вторична форма. Първична се установява в случай, ако възпалителната реакция възникне в роговицата. При вторична в патологичния процес първоначално се въвличат други структури на очната ябълка.

В зависимост от разпространението на възпалителната реакция, в класификацията на тази болест са включени повърхностни и дълбоки варианти.

Основен фактор, който взема участие във възникването на този патологичен процес, е бактериалната флора. Принос в този случай е възможно да имат както специфични, така и неспецифични бактерии.

В преобладаващия брой случаи възпалението на роговицата е свързано с въздействието на стрептококи и стафилококи, а също и с псевдомонас аеругиноза. Значително по-рядко възбудители са протозои, гонококи и т.н.

Важен предразполагащ фактор за формиране на такова възпаление са различни травмиращи въздействия на очната ябълка. Такива са чужди тела, попаднали в окото, хирургични интервенции, изгаряния и много други.

Този патологичен процес често се развива при неправилно използване на контактни лещи, а също и при неправилна грижа за тях. Понякога възпалителната реакция може да се предизвика от определени лекарствени препарати.

Други фактори, които повишават вероятността от развитие на бактериален кератит, са съществуващи в организма хронични инфекциозни огнища, различни офталмологични патологи.

При това възпаление се наблюдава нарастване на отока в областта на роговицата. Постепенно се присъединява гнойна инфилтрация, допълваща се с формиране на абсцес в стромата на роговицата.

Симптоми при бактериален кератит

Симптомите, възникващи при бактериален кератит, пряко зависят от характера на възбудителя. Но във всеки случай този патологичен процес е с остро начало.

Един от първите симптоми на заболяването е остра болка в окото. Клиничната картина се допълва с обилно сълзене и фотофобия.

При преглед може да се установи зачервяване на очната ябълка. Откриват се често и инфилтрати, които са с жълт оттенък и различни размери.

Още един от характерните симптоми са секрети от очите. Обикновено те са със слузесто-гноен характер, а непосредствено самата роговица помътнява.

С течение на времето на повърхността на роговата обвивка е възможно формиране на ерозивни или язвени дефекти, които водят до по-голямо усилване на болковия синдром. Стига се и до влошаване на зрителната функция.

Най-тежко е протичането на бактериален кератит при инфектиране с псевдономас аеругиноза. Подобна възпалителна реакция много по-бързо прогресира и в кратки срокове се разпространява към другите отдели на окото.

Симптомите при гонореен кератит са малко различни, което е признак на обилно изтичане на гной. На повърхността на роговицата се появява язвен елемент, който се разпространява както в дълбочина, така и в периферна посока.

Диагностика и лечение на болестта

Обикновено поставянето на диагнозата на тази болест не предизвиква никакви затруднения, като се извършва пълен офталмологичен преглед.

Провежда се биометрично изследване на окото, микроскопия на роговицата, а също и изменение на нейната дебелина и други параметри.

Определянето на възбудителя се осъществява с помощта на микроскопично и микробиологична намазка от окото.

Лечението на бактериален кератит трябва да започне в колкото се може по-ранни срокове. При това възпаление се назначават антибактериални препарати за местно приложение.

В тежки случаи може да е необходим системен прием на антибиотици. Допълнително се изписват кортикостероиди и нестеродни противовъзпалителни препарати, а също и антисептици.

След облекчаване на възпалителната реакция се препоръчват кератопротектори. Понякога не е възможно да се мине без оперативна интервенция.