Болките при контракции и раждане не спират много жени да родят естествено. Но невинаги естествената поява на бебето на бял свят се оказва възможна.

Цезаровото сечение представлява хирургичен метод за извличане на детето от утробата на майката, което се прилага по медицински показания. Световна здравна организация препоръчва извършване на секцио само при медицинска необходимост.

Това може да е затруднено раждане, бременност с близнаци, високо кръвно на майката, проблеми с плацентата или с пъпната връв.

Цезаровото сечение е операция на коремната кухина, възстановяването от която отнема повече време, отколкото при естествено раждане. Но това не е повод за отчаяние.

Ако се придържаме към необходимите препоръки, то процесът може да се ускори. Нека разглеждаме най-полезните съвети.

Правила за по-бързо възстановяване след секцио

Прием на предписаните медикаменти

Болката след секцио е напълно нормална. Необходими са не по-малко от 2 седмици, за да отшуми. Интензивността ѝ намалява с всеки изминал ден, но не е препоръчително да се пренебрегва приема на предписаните от лекар обезболяващи. 

Управлението на болката след секцио е важно, за да може майката да се погрижи за новороденото дете. Болезнените усещания е възможно да възпрепятстват нормалния оток на мляко, а също и да затруднят грижите за бебето.

За облекчаване на състоянието се изписват противовъзпалителни средства, които са безопасни при кърмене. За по-бързо възстановяване е важно предписаните препарати да се приемат, като се следва точно режима и дозата, предписана от лекар.

Следва да се избягват лекарствените препарати, съдържащи аспирин в първите 10-14 дни след операцията, тъй като е възможно да се затрудни съсирването на кръвта.

Ходене след цезарово сечение

Веднага щом младата майка се почувства по-добре и лекарят разреши ходенето, то трябва да се започне с разходките. За начало е необходима проверка на собствените сили.

За тази цел е най-добре първо да се поседне за известно време, а след това да се постои в изправено положение.

Важно е в този момент младата майка да следи как се чувства и да не се опитва да прави геройства. Силният световъртеж е признак за необходимост от кратка почивка, след което може да се опита отново.

Ходенето след секцио, веднага щом бъде разрешено от лекар, е много важно. Леката активност подобрява скоростта на кръвообращението, като позволява по-бързо възстановяване. Спомага и за намаляване на риска от тромбози и сраствания.

Позволява и справяне с типичните странични ефекти на цезаровото сечение – нарушения на функциите на червата, сред които запек и прекомерно образуване на газове.

Първите стъпки наистина създават неприятни усещания, но колкото по-рано и по-често се ходи, толкова по-бързо се нормализира състоянието на младата майка.

С позволение на лекар могат да се организират и кратки разходки на чист въздух с подкрепа на роднини и близки. Могат да се правят и обиколки на стаята.

Този безопасен вид активност помага не само за по-бързо нормализиране на функциите на организма, но и за стягане на кожата след секцио.

Обработка на корема след цезарово сечение

Независимо как е постоперативния шев – с абсорбиращи се конци, неабсорбиращи се или със скоби, е необходимо да му се обърне достатъчно внимание, за да се намали риска от проникване на инфекции.

Коремът след секцио и по-конкретно шевът, е необходимо да се обработват ежедневно. След разрешение от лекар тази област може да се промива със сапунен разтвор.

Шевът не трябва да се търка, да се приема вана и да се излага продължително време на слънце в първия етап на заздравяване. Това увеличава риска от повторно отваряне на раната или забавя процеса на зарастването ѝ.

Областта на шева трябва да е на сухо. Ако след време болката се усили, появи се зачервяване или други тревожни признаци, е необходимо да се съобщи незабавно на лекар.

Пълноценен отдих – основа на възстановяването

Цезаровото сечение е сериозна операция и тялото има нужда от време за пълно възстановяване. На този етап е важно да се осигури пълноценен отдих.

В продължение на 6 седмици натоварванията трябва да се ограничават, да се осигури да се осигури досатъчно сън. Разбира се, с дете на ръце е доста трудно да се изпълняват подобни препоръки, но трябва да се опитаме да го постигнем с помощта на близките.

Пълноценният сън помага на тялото по-бързо да възстанови увредените тъкани, като се ускорява заздравяването на раните. Понижават се нивата на стреса и рискът от развитие на следродилна депресия намалява.