След достигането на прага за обявяване на национална грипна епидемияq, но не се стигна до такава, в последните дни на януари и първите на февруари от 243 болни от грипни и остри вирусни инфекции на 10 000 през предходната седмица се отчита рязък спад до 135 на 10 000.

Спад на болните, но в Благоевград все още са над прага за епидемия

Изглежда удължаването на грипната ваканция на учениците до 10 февруари в повечето области е довело до значително намаляване на броя на болните сред учениците и децата в предучилищна възраст, във възрастовата група от 5 до 14 години.

През предходната 2019 г. след достигане на пика на заболеваемостта от грип е отчетен рязък спад в средата на януари, а през следващите седмици леко увеличение на броя на болните.

Прогнозите са, че нова грипна вълна няма да има, разбира се, при условие че сезонната епидемия тази година протече по сходен с миналогодишната начин.

Може би за намаляване на заболеваемостта влияние оказаха и доста високите температури, над 20 градуса, които се задържаха няколко дни в края на януари и първите дни 4-5 дни на февруари.

Това създаде условия повечето хора да прекарват повече време на открито, а това възпрепятства допълнителното разпространение на вируса, което би се случило при студено време.

Днес бе съобщено, че в 10 области грипната ваканция на учениците вече е отменена. Повечето Регионални здравни инспекции направиха предложения в средата миналата седмица за удължаване на ваканцията на учениците до края на седмицата, вече във втория учебен срок.

Опасният грипен вирус тип Б тази година не е доминиращ

В областите Благоевград и Ловеч през изминалата седмица болните от грип и остри вирусни инфекции са били най-много, но в Благоевградско от днес учениците вече са на училище.

В сравнение с предходната седмица болните са намалели значително от над 2100 на 10 000 при децата и учениците на 1200.

Това обаче също е висока стойност и би било редно от РЗИ-Благоевград да направят препоръка за удължаване на грипната ваканция поне до средата на седмицата.

В област Ловеч заболеваемостта от грип и вирусни инфекции сред учениците и децата в предучилищна възраст болните са над 1000 на 10 000.

Опасенията, че предизвикващият повече усложнения грипен вирус тип Б ще преобладава не се реализират, към момента най-много са положителните проби са грипен вирус тип А щама Канзас, следван от свински грип или Брисбейн H1N1.