Хищните микроорганизми, които изяждат другите видове бактерии, могат да се превърнат в истинско оръжие в борбата със супербактериите.

Експерименти показват, че доза грамотрицателни бактерии Bdellovibrio bacteriovorus действат като истински антибиотик, дори и срещу смъртоносни инфекции.

И странични ефекти при използването на тези микроорганизми не са установени, твърдят британски учени, провели изследването.

Бактерията Bdellovibrio е най-бързо плуващият микроорганизъм, рекордьор по скорост на движение сред прокариотите.

Способна е да настига другите бактерии, да прониква в тях и да ги изяжда отвътре, като увеличава размерите си.

Смъртоносна доза

Когато Bdellovibrio се наяде, започва да се размножава и пробива обвивката на вече мъртвата бактерия.

Екип учени от Кралския колеж в Лондон и опитали да използват Bdellovibrio срещу бактериите шигела – причинители на хранителни отравяния.

От замърсяването на храната с този щам ежегодно заболяват 160 милиона души, от тях повече от милион умират.

Лабораторните изследвания показват, че бактериите-хищници са способни да намалят популацията на патогенната шигела с 4000 пъти.

Експериментът бил проведен с аквариумни рибки. Част от тях били инфектирани само с шигела, и само 25% от тях оцелели 3 дни след заразяването.

На други рибки заедно с Shigella въвеждат и от щама на бактерията-хищник, вследствие на което оцеляват 60% от рибките.

Най-важното заключение от този експеримент е, че опасният щам Shigella не е състояние да изгради устойчивост към бактерията-хищник.

Това е важна стъпка в разработването на метод за прилагане на „живи антибиотици“ както при животни, така и при хора.

Изследователите смятат, че използването Bdellovibrio може да бъде най-ефективно при инфектирани рани, отколкото при вътрешни инфекции. Бактерията-хищник може просто да инжектира на необходимото място.

Но предстои провеждането на още много клинични изпитвания, преди Bdellovibrio да се превърне в терапевтично средство.

Учените обръщат внимание, че свойства си бактерията-хищник най-добре проявява при взаимодействие с имунната система на аквариумните рибки.

Може би бактериите Shigella мамят по някакъв начин имунната система на рибката.

При наличие обаче на бактерията-хищник, тя изхвърля остатъци от патогенния щам и сигнализира имунната система на рибката.

Изследвания показват, че Bdellovibrio може да се използва на унищожение на широк спектър бактерии, включително ешерихия коли и салмонела.

Според учените, нежелани реакции след използването на „хищника“ не били установени, рибите възприемали добре дори голяма доза Bdellovibrio.

Друга група учени установила, че хищни бактерии живеят и в човешкия организъм, като попадат там по естествен път.

Използването на едни бактерии за унищожаването на други, може да изглежда твърде нестандартна мярка. На фона обаче на надигащата се заплаха от резистентните към антибиотици бактерии, е съвсем навременна.

Научната общност смята да пребори супербактериите с ново поколение антибиотици . Това иновационно изследване обаче показва съвсем различно решение.

Всъщност хищните бактерии могат да се превърнат във важно допълнение към съществуващите лекарствени средства за борба с инфекциите.

Според най-катастрофалните сценарии, когато епохата на антибиотиците приключи, ще дойдат страшни времена, но изход може би има.

Една от най-спешните мерки за предотвратяване на апокалипсиса е да се ограничи употребата на антибиотици.

В някои държави вече се препоръчва на лекарите да изписват антибактериални препарати изписват само в случаите, когато наистина се налага.

Например, напълно е възможно при лечение на инфекциозни заболявания на ушите и на пикочно-половата система да не се изписват антибиотици.