Тялото ни се обитава от различни видове паразити, вируси и бактерии. Наред с влошаване на здравословното състояние и заболявания, те могат да предизвикат сънливост, апатия, депресия, тревожност.

Когато въздействат на мозъка, паразити, вируси и бактерии могат да променят поведението ни , като го карат да постъпваме така както на тях им е изгодно за размножаване и по-нататъшно развитие.

Кои са паразитите и патогените, които влияят на мозъка

Грипен вирус

С всяка изминала година грипът придобива все нови черти, появяват се нови негови разновидности. Затова се препоръчва противогрипна ваксина всяка година.

Как протича болестта, повечето от нас знаят добре. В най-тежкия период е желателно човек да остане в леглото, за да не натоварва и без това отслабения организъм.

Но колкото и да е парадоксално, грипният вирус кара човек да бъде по-социален, да се стреми да общува, да се разхожда, да организира срещи и събирания.

Защо се случва това, учените не са наясно. Една от теориите, че така вирусът улеснява разпространението си. При поставена противогрипна ваксина също се изпитва сходен интерес към социализация и комуникация.

Сън от мухата цеце

Паразитът трипанозома, преносител на който е мухата цеце, прониква през лимфата в кръвта на животните и човека.

Отнася се към едноклетъчните организми. Ухапаните от мухата цеце хора и диви животни е възможно да развият смъртоносна сънна болест.

Първоначално се проявява с болезнени усещания в мускулите и ставите, подуване на лимфните възли. Впоследствие на човек му се приспива, силите и енергията сякаш го напускат.

Паразитът вреди на мозъка и на гръбнака, което може да доведе до летален изход.

Учените стигат до извода, че за тези вредни организми не е изгодно техният преносител да умира.

Отслабеното от паразита животно става лесна плячка, и когато бъде изядено, то трипанозомата с лекота ще премине в друго тяло.

Ето защо най-често трипанозомата не убива, а само отслабва силите на своя гостоприемник.

За жителите на районите, където обитава мухата цеце, се препоръчва веднъж годишно да се инжектират с пентамидин за профилактика на сънна болест.

Посещението на подобни места не е препоръчително без особена необходимост.

Бактерии от червата

В човешкия организъм живеят многобройни бактерии, някои от тях влияят на психическото състояние на човека – предизвикват депресия и тревожност.

Според последните изследвания, бактериите от групата на превотелите в големи количества могат да променят настроението и емоциите на човек.

Заразените с тях се чувствали по-потиснати, неспокойни и разстроени. В експеримента бил използван ядрено-магнитен резонанс.

След увеличаване на количеството бактерии се появили значителни изменения в мозъка и по-точно в структурата на бялото вещество.

Хранителните навици също могат да са признак за наличие на една или друга бактерия в червата на човек.

Изследванията показват, че пълните и стройните хора се отличават по разновидности на микроорганизми в червата.

Ако човек е равнодушен към сладкото, най-вероятно в тялото живеят бактерии „невъзприемчиви” към захар или шоколад, затова и няма желание да яде сладко.

Хелминти и паразити

Едни от паразитите, които обитават най-често човешкото тяло, са хелминтите. В зависимост от вида те могат да предизвикат различни симптоми – от слабост и главоболие до чести възпалителни процеси в носа и гърлото.

Когато се натрупат много червеи в тялото, много хранителни вещества, които обикновено постъпват в човешкия организъм, стават недостатъчни, затова те значително повишават апетита.

Някои паразити, които обитават в стомашно-чревния тракт, се хранят чрез разграждане на въглехидрати. В резултат на това човек изпитва желание за сладко и тестено.

За допълнително получаване на хормони на радостта също може да се появи потребност от сладко.

Котешки паразит

Според статистиката, почти всеки човек на Земята е носител на Toxoplasma gondii. Този прост може да предизвика развитие на опасно заболяване токсоплазмоза.

Този паразит най-често се предава чрез екскрементите на котките. Особено опасно е, ако попадне в кръвта на ембриона, малки деца, възрастни хора и тези с отслабен имунитет.

Експериментите показват, че паразитът може да променя поведението на животните и на човек, като ги прави по-безстрашни.

Вследствие на въздействие на паразита ставаме по-доверчиви, готови сме да правим постъпки, на които не бихме се осмелили.