Бартолиновите жлези са локализирани на всяка от страните на вагиналния отвор. Тези жлези отделят течност, която спомага за овлажняване на влагалището.

Но понякога отворите на тези жлези се запушват и течността, която те освобождават се събира в тях. Резултатът е сравнително безболезнено подуване, наречено бартолинова киста.

Понякога, течността в кистата се инфектира, като около нея се формира гнойна възпалена тъкан /абсцес/.

Бартолиновата киста или абсцес е често срещана. Лечение зависи от размера на новообразуванието, болката, която предизвиква и дали то е инфектирано.

Понякога лечението в домашни условия е напълно достатъчно и гарантира 100% ефективно. В други случаи се налага хирургично дрениране на кистата.

А ако се развие инфекция на кистата, тогава се прилагат антибиотици.

Какви са симптомите?

Ако кистата остане малка и не се инфектира е възможно и човек да не я забележи.

Ако нарасне обаче може да се усети като присъствието ѝ, като единичен възел или маса в близост до вагиналния отвор. Въпреки че кистата обикновено е безболезнена, е възможно да бъде чувствителна.

Ако кистата се инфектира, е възможно да се проявят следните клинични изяви:

• Твърда или болезнена бучка в близост до вагиналния отвор;

• Неприятно усещане при ходене или при престой в седнало положение;

• Болка по време на полов акт;

• Повишена телесна температура;

Киста или абсцес се появява само от едната страна на вагиналния отвор.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Уведомете личния си лекар при наличие на болезнена бучка в близост до отвора на влагалището и ако не изчезне за 2-3 дни, въпреки че сте предприели всички методи за излекуването ѝ, приложими в домашни условия, като например топли бани.

Ако болката е прекалено силна, си запишете час при личния си лекар веднага.

Какви са причините?

Учените смятат, че причината за заболяването е събирането на течност в резултат на запушването на канала на жлезата или може би поради необичаен растеж на неговия отвор.

Кистата може да се инфектира и да образува абсцес.

Редица бактерии могат да предизвикат възпаление на течността в кистата, като например ешерихия коли, както и инфекциозните микроорганизми, причиняващи полово-предавани инфекции като гонорея и хламидия.

Какви са усложненията?

Барктолиновите кисти много често хронифицират, а абсцесите е много вероятно да рецидивират и отново да се нуждаят от лечение.

Лечение на бартолинова киста

В повечето случаи кистите не се нуждаят от лечение, особено ако не предизвикват появата на клинични симптоми или дискомфорт.

При необходимост методът, който ще се приложи за третиране се определя в зависимост от размера на кистата и дали е инфектирана и съответно съществува вероятност от инфектирането ѝ.

Възможностите за лечение, които лекуващия ви лекар може да препоръча са:

Бани на долната половина тяло – потапянето в няколко сантиметра топла вода по няколко пъти дневно в продължение на 3 или 4 дни спомага на малките, инфектирани кисти да се спускат и да се отцедят от само себе си.

Хирургичен дренаж – може да се наложи операция за отцеждането на кистата, което се прави с местна упойка или седация.

За целите на процедурата лекарят прави малък разрез в кистата, което осигурява оттичането ѝ и след това се поставя малка гумена тръбичка /катетър/ в мястото на разреза.

Катерът остава в мястото на разреза за период до 6 седмици, за да се позволи пълното изцеждане на кистата.