Бартолинова киста
Здравна Енциклопедия

Бартолиновите жлези са локализирани на всяка от страните на вагиналния отвор. Тези жлези отделят течност, която спомага за овлажняване на влагалището.

Но понякога отворите на тези жлези се запушват и течността, която те освобождават се събира в тях. Резултатът е сравнително безболезнено подуване, наречено бартолинова киста.

Понякога, течността в кистата се инфектира, като около нея се формира гнойна възпалена тъкан /абсцес/.

Бартолиновата киста или абсцес е често срещана. Лечение зависи от размера на новообразуванието, болката, която предизвиква и дали то е инфектирано.

Понякога лечението в домашни условия е напълно достатъчно и гарантира 100% ефективно. В други случаи се налага хирургично дрениране на кистата.

А ако се развие инфекция на кистата, тогава се прилагат антибиотици.

Какви са симптомите?

Ако кистата остане малка и не се инфектира е възможно и човек да не я забележи.

Ако нарасне обаче може да се усети като присъствието ѝ, като единичен възел или маса в близост до вагиналния отвор. Въпреки че кистата обикновено е безболезнена, е възможно да бъде чувствителна.

Ако кистата се инфектира, е възможно да се проявят следните клинични изяви:

• Твърда или болезнена бучка в близост до вагиналния отвор;

• Неприятно усещане при ходене или при престой в седнало положение;

• Болка по време на полов акт;

• Повишена телесна температура;

Киста или абсцес се появява само от едната страна на вагиналния отвор.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Уведомете личния си лекар при наличие на болезнена бучка в близост до отвора на влагалището и ако не изчезне за 2-3 дни, въпреки че сте предприели всички методи за излекуването ѝ, приложими в домашни условия, като например топли бани.

Ако болката е прекалено силна, си запишете час при личния си лекар веднага.

Какви са причините?

Учените смятат, че причината за заболяването е събирането на течност в резултат на запушването на канала на жлезата или може би поради необичаен растеж на неговия отвор.

Кистата може да се инфектира и да образува абсцес.

Редица бактерии могат да предизвикат възпаление на течността в кистата, като например ешерихия коли, както и инфекциозните микроорганизми, причиняващи полово-предавани инфекции като гонорея и хламидия.

Какви са усложненията?

Барктолиновите кисти много често хронифицират, а абсцесите е много вероятно да рецидивират и отново да се нуждаят от лечение.

Лечение на бартолинова киста

В повечето случаи кистите не се нуждаят от лечение, особено ако не предизвикват появата на клинични симптоми или дискомфорт.

При необходимост методът, който ще се приложи за третиране се определя в зависимост от размера на кистата и дали е инфектирана и съответно съществува вероятност от инфектирането ѝ.

Възможностите за лечение, които лекуващия ви лекар може да препоръча са:

Бани на долната половина тяло – потапянето в няколко сантиметра топла вода по няколко пъти дневно в продължение на 3 или 4 дни спомага на малките, инфектирани кисти да се спускат и да се отцедят от само себе си.

Хирургичен дренаж – може да се наложи операция за отцеждането на кистата, което се прави с местна упойка или седация.

За целите на процедурата лекарят прави малък разрез в кистата, което осигурява оттичането ѝ и след това се поставя малка гумена тръбичка /катетър/ в мястото на разреза.

Катерът остава в мястото на разреза за период до 6 седмици, за да се позволи пълното изцеждане на кистата.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.45 40

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg

Предишна публикация
Баретов хранопровод
Следваща публикация