Дори дисциплинираните хипертоници, които своевременно пият лекарства срещу високо кръвно, допускат определени грешки, които намаляват ефекта.

Кои грешки при хипертония вдигат още повече кръвното

Кардиолозите многократно напомнят, че за нормално кръвно се приема от 120 на 80 до максимум 130 на 80, това е т.нар. зелена зона. Когато показателите са над този праг, това вече създава риск за здравето, възможно е да се стигне до инсулт.

Страдащите от високо кръвно допускат често грешки, които понижават ефективността от лечението и водят до това, че кръвното се оказва по-високо от необходимото.

1.Бързо понижаване на кръвното

Това е много сериозна грешка. Главният мозък с помощта на свиването и разширяването на кръвоносните съдове получава достатъчно количество кръв.

Когато рязко започнем да го сваляме, мозъкът започва да изпитва недостатъчност на кръв и кислород, и е възможна загуба на съзнание.

При повишаване на кръвното е необходимо човек да полегне за около 30-40 минути и след това отново да го измери. Необходимо е да се внимание, ако в тази ситуация са налице и следните признаци:

  • Задъхване;
  • Много силно главоболие;
  • Болка в гърдите.

Ако такива признаци не са налице, е достатъчно просто човек да си полегне – в 80% от случаите това е достатъчно, за да се понижи кръвното. Двойна доза лекарства, които свалят високо кръвно, не трябва да се пият без разрешение на лекуващия лекар.

Освен това е възможна загуба на съзнание, да се предизвика инсулт, заради синдрома на рязко разширяване на кръвоносните съдове. Дори и в реанимация, когато човек попадне там с инсулт на фона на 220 на 100 мм живачен стълб, в такъв случай никой не тръгва да сваля кръвното рязко, а се прави бавно и паралелно се правят опити за изчистване на плаките и изчистване на кръвоносните съдове.

2.Прекъсване в лечението, за да се изчисти организмът

Кардиолози предупреждават, че това е една от опасните грешки. Необходимо е да се разбира как действат таблетките за понижаване на кръвното – обикновено те действат 24 часа, като разширяват всички съдове.

Веднага щом ги спрем, кръвоносните съдове се свиват и кръвното отново се вдига. Освен това съществува риск и от синдрома на спирането, което може да стане причина за кръвоизлив в мозъка.

3.Неспазване на хранене с ограничение на солта

Кръвоносните съдове реагират на сол по следния начин – заради излишъка на сол започва да се задържа вода, стените на кръвоносните съдове отичат, кръвното започва да се повишава.

Приемът на прекомерни количества сол е една от основните причини за неефективност на лечението на хипертония. Защото от една страна го понижаваме, а от друга го вдигаме.

И не трябва да мисли за сол в чист вид. Опасност представляват и консервираните храни, преработени месо, колбаси. Една от най-богатите на сол храни е кашкавалът, и колкото е по-узрял и твърд е, толкова повече е солта в него.

С малки количества сол човек също може да живее. Затова трябва да ограничим солта, да не добавяме сол в храната. Да се въздържаме от консумация на колбаси и други преработени храни, то поне трябва да се постараем да намалим тяхното количество.

4.При няколко препарата пропускане на една доза

Медицината доказва, че използването на средни или малки дози от няколко препарата е по-добре и по-ефективно за контрол на кръвното, отколкото една от един препарат, но голяма доза.

Затова по-добре по правилата да се приемат няколко таблетки, отколкото да се игнорира единия препарат и да се увеличават приеманите дози от другия.

5.Неправилно мерене на кръвното

Случва се в лекарския кабинет кръвното да е нормално, а у дома високо или по-често е обратното. Важно значение има правилният алгоритъм на измерване на кръвното.

Ако сме бързали за някъде или сме обсъждали някоя много важна тема, то тогава кръвното ще е високо.

Преди измерването трябва да постоим около 5 минути в спокойно положение, да свалим дрехите, ако те са дебели, да поставим маншета на предмишниците, ръката следва да се държи в спокойно положение, да не е във въздуха само така кръвното ще бъде измерено правилно.