Базалиома /базално-клетъчен карцином/ - злокачествен тумор на кожата, който се развива от клетките на епидермиса.

Получил е своето название поради сходството на туморните клетки с клетките на базалния слой на кожата.

Базално-клетъчният карцином притежава основните характеристики на злокачествените образувания: прониква в съседните тъкани и ги разрушава, появява се отново дори и след правилното лечение.

Но за разлика от другите злокачествени заболявания това практически не метастазира.

Какви са симптомите?

Базално-клетъчния карцином се появява върху лицето или на шията. Развитието на тумора започва с появата на малки бледо розови, червеникави или с телесен цвят възли по кожата.

Първоначално възелът може да наподобява на обикновена пъпка, която бавно расте и не предизвиква никакви болезнени усещания. В центъра ѝ се появява сива коричка.

След нейното отстраняване се появява неголяма вдлъбнатина, която скоро отново се покрива с коричка.

Характерно за базално-клетъчния карцином е наличието около тумора на плътна, подобна на възглавничка структура, която е добре забележима при разтягане на кожата.

Меките гранулоподобни образувания, от които се състои тази структура, много наподобяват перли.

Нататъшният растеж на базално-клетъчния карцином в някои случаи води до образуването на нови възли, които впоследствие започват да се сливат едни с други.

Увеличаването на количеството на повърхностните кръвоносни съдове води до разязвяване в центъра на тумора с постепенно увеличаване на размера на раната и частична цикатризация.

Увеличавайки размера си карциномът да проникне в околните тъкани, дори и в хрущяла и в костта, предизвиквайки болков синдром.

Нодуло-улцеративеният базално-клетъчния карцином се характеризира с появата на открито кожно удебеляване с кръгла форма, наподобяващо възел.

С течение на времето кожното удебеляване увеличава размера си и се разранява, неговите очертания придобиват неправилна форма. Около възела се формира характерният „перлен“ пояс.

В повечето случаи възлоидно-язвения базално-клетъчния карцином възниква в клепача, в назолабиалните гънки или във вътрешния ъгъл на окото.

Пигментният базалноцелуларен карцином има характерен външен вид – лезията е заобиколена от „перлен“ пояс. Но тъмната пигментация на центъра или ръбовете на тумора го правят да изглежда като меланом.

Склеродермифорната форма на карцинома се отличава с това, че характерната кожна лезия е с бледо оцветяване, а с увеличаването на размера си се превръща в плоска и плътна плака, чийто краища имат ясен контур.

Повърхността на плаката е грапава и с течение на времето е възможно да се разрани.

Нодуларен базално-клетъчен карцином представлява изпъкнал над кожата възел, като от неговата повърхност са видими малки паякообразни кръвоносни съдове. Възелът не нараства в тъканите, а го прави навън.

Лечение на базалиома

Методът на лечение се избира индивидуално като се преценява размерът на тумора, неговото местоположение, клиничните му форми и морфологическия му вид и степента на проникване в съседните тъкани.

Също така има значение, дали това е първото му възникване или представлява рецидив. Тогава се вземат предвид резултатите от вече проведеното лечение, възрастта и съпътстващите заболявания на пациента.

Хирургичното отстраняване на злокачественото образувание е най-честият и ефективен начин за лечение.

Операцията се извършва при ограничени тумори, разположени в сравнително безопасни за хирургическа намеса места.

Резистентността на базалиомата към лъчева терапия или нейното рецидивиране се явяват индикация за хирургично отстраняване.

При склеродермиформен карцином или при рецидивиращ тумор изрязването се извършва с помощта на хирургически микроскоп.

Бърза и безболезнена е криодеструкцията на базално-клетъчния карцином с течен азот, но процедурата е ефективна само при повърхностен тумор и не изключва появата на рецидиви.