Самочувствието представлява цялостната оценка или собствената стойност на определен човек.

То се смята за характеристика на личността, която се развива в детството и оказва влияние върху поведението на човека, социалното му взаимодействие и цялостното му благосъстояние.

На хората с ниско самочувствие им липсва увереност в социалните им взаимоотношения и често са сполетявани от усещане за провал.

Те не могат да отстояват себе си и позициите си и склонни към прояви на зависими поведения. Лесно могат да загубят самообладание и да обвиняват другите за своите проблеми. Възможно е състоянието да е провокирано от физически недъзи.

Какви са симптомите?

Засегнатите е възможно да страдат от липса на социални умения и увереност в себе си и да изолират останалите хора.

Липсата на самоувереност може да се изразява в затруднено даване на собствено мнение или нужда да се допитат до някого, за да установят какво точно искат.

Техните мисли през по-голямата част от времето са песимистични или прекалено отрицателни. Липсата на самочувствие прави хората неспособни да приемат критика и лесно преминават в отбранителна позиция.

Освен това хранителните разстройства и злоупотребата с наркотични вещества са често срещани проблеми при хората, страдащи от недостиг на самочувствие.

От какво се причинява?

Състоянието произхожда от детството.

Неблагоприятните преживявания като липса на усещане за сигурност или на родителска обич, прекомерна критика, проблеми с външния вид или здравето, физическо или сексуално насилие или други травматични събития могат да доведат до липса на достатъчно самочувствие като в зряла възраст.

Неблагоприятните преживявания в живота на човека в зряла възраст също могат да станат причина за състоянието като безработица, проблеми в семейството или развод, изправяне пред финансови трудности, здравословни проблеми или психологическа травма.

Психичните нарушения като депресия или тревожност и личностни разстройства също са взаимно свързани с липсата на самочувствие.

Лечение на ниско самочувствие

Когато самоуважението на човек стане толкова ниско, че започне да му създава проблеми и да въздейства отрицателно върху ежедневните му дейности в училище или работа, върху личните и семейните му отношения, то тогава следва да потърси специализирана помощ и да започне интензивно лечение.

Когато липсата на самочувствие е свързана с психологически проблеми, засегнатите не са склонни да търсят лечение.

Установяването на точната диагноза и изготвянето на подходящ план за лечение е от изключително значение.

Злоупотребата със субстанции и самолечението е също разпространено при хората с липсващо самочувствие. Но по този начин сериозно се повлиява на ефективността на психологическата и медицинската помощ.

Хората, страдащи от този своеобразен синдром на липсващото самочувствие, често биват изолирани или се самоизолират от семейството и близките си хора като така се лишават от възможността да се справят с този проблем.

НЛП техниките или невролингвистично програмиране са изключително ефективни за повишаване на самочувствието.

За да ги изпълнявате, обаче трябва да сте на удобно място и да заемете комфортна позиция и е важно никой да не ви обезпокоява.

Добре е също така да не ви спи, за да сте в състояние по-добре да си представяте образите в съзнанието си. В пълен покой трябва да представите себе си в идеално състояние на тялото и на духа.

Пресъздайте в ума си как изглеждате като силен, перфектен, хармоничен, нежен и щастлив, в най-доброто състояние, в което някога сте си представяли.