Малката бенка на лицето придава на нейната притежателка пикантност и чар – спомнете си за Мерлин Монро. Много гадателки физиономистки смятат бенките на лицето за признак на успех и на специфични свойства на личността.

Но днес ще разгледаме бенките от гледната точка на лекар дерматолог. И така бенката /невус / - това е пигментирано или съдово образувание на кожата.

Причините за тяхното възникване са различни – могат да се предават по наследство – фамилни бенки, възникват следствие на хормонални промени в организма – подрастваща възраст, бременност и прочие или под въздействие на слънчева светлина, микротравми, вируси и т.н.

Причини за поява на бенки и техният тип

• Съдова – образува, заради бързо растящите кръвоносни съдове и има червен цвят.
• Цветът на пигментната бенка зависи от количеството пигмент меланин и варира от светлобежов до практически черен.
• Бенката може да бъде плоска или на подложка;
• Според размерите се различават малки невуси – до 1.5 см в диаметър, средни – до 10 см и големи, превишаващи в диаметър 10 см.

Опасни бенки – препоръки на лекаря

Често пациентите се интересуват – предизвестяват ли бенките на лицето рак? Не, бенките, сами по себе си, не са предвестник на онкологично заболяване. Но има случаи, когато една бенка е по-добре да се премахне и то веднага.

1. Най-голяма заплаха представляват невусите с големи размери, именно те най-често са предразположени към малигнизация – раково прераждане. И от естетична гледна точка големите бенки не са привлекателни.

2. Също подлежат на отстраняване и бенките, които са подложени на постоянна травматизация – например, разположени в зоната на постоянно съприкосновение с вратовръзката.

В останалите случаи бенките просто трябва да се наблюдават. Притежателките на невуси не е добре да прекарват много време на слънце или да използват солариуми.
А всяко изменение на цвета на бенките, увеличаването на размера им – това са тревожни сигнали, изискващи незабавен преглед от лекар специалист по дерматология.

Именно този специалист може да направи необходимия преглед на подозрителната бенка и да избере оптимален вариант за нейното отстраняване. Тъй като е важно не само да се отървем само от бенките, но и да остане белег на мястото на мини операцията.

Методи за отстраняване на бенки на лицето

Прилагат се следните способи – криодеструкция, радионож, електрокоагулация, лазер. Ако при първичния преглед са възникнали подозрения за онкологични заболявания, то отстраняването на такава бенка, трябва да се извърши в стационар – по хирургичен път.

За може би най-ефективно и най-безболезнено, доколкото е възможно, се признава отстраняването на бенките с помощта на лазер. При всеки от методите лекарят прави повърхностна анестезия с помощта на специален гел, спрей или с инжекция.

Малък белег може да остане в случай на:

1. Дълбоко проникване на бенката в кожата;
2. Предразположеност към образуването на келоидни белези;

В такива ситуации е необходимо обсъждането със специалист на действията, които трябва да се приемат впоследствие за лечение на останалите белези.

След отстраняване на бенката, полученият материал задължително се изпраща на хистологично изследване – за изключване наличието в нея на видоизменени клетки или пък вече изродили се в ракови.

Това е много важен аргумент в полза на необходимостта от отстраняването на бенки в клиники под контрол на специалист по дерматология, а не в козметичните салони, в които извършващите процедурата често нямат необходимата квалификация.