Босвелия е билка, която се добива от едноименното растение, което е известно също и с названието „индийска лиана“. Всъщност представлява дърво, чийто ареал на разпространение е в районите с надморска височина над 1000 метра в субтропичния климатичния пояс на Северна Африка, Индия и в региона на Средния изток. Тоест босвелията е едно сухолюбиво и топлолюбиво растение.

Като билка растението е използвано в източната народна медицина от дълбока древност, а днес продължава да се прилага в медицината, а свойствата му се изучават от науката.

За производството на хранителна добавка босвелия се извлича екстракт от смолата на лианата. А съставът на този извлек е с изключително високи терапевтични свойства.

Химическият състав на смолата е също е добре проучен и е установено, че с висока активност и съответно с потенциално терапевтично действие са две съединения – киселините 11-кето-бета-босвелична киселина /КВА/ и ацетил-11-кето-бета-босвелична киселина /АКВА/.

Какво приложение намира днес босвелията и какви са полезните ѝ свойства по отношение на здравето?

Извлекът от билката се прилага главно при патологии на ставите, сред които най-разпространени са – възпалителните – ревматоиден артрит и остеоартрит, а също и бурсит и тендонит.

• Провеждани са изследвания с цел установяване действието на екстракта от босвелия при хора, старадащи от остеоартрит. Резултатите от тях показват намаляване клиничните изяви на заболяването с рамките на 20-30%. При други проучвания, обаче се наблюдава по-съществено намаляване на характерните за ставните заболявания болезнени усещания – в рамките на от 30 до 70%.

• При единични изследвания е открито, че билката може да полезна при астма, като спомага за облекчаване на характерните за заболяването астматични пристъпи. Но поне към настоящия момент данните, които са налични за това действие на екстракта от босвелия не са достатъчно надеждни.

В едно от проучванията, което най-често се цитира в различните източници, се посочва, че екстрактът от растението има доста изявен терапевтичен ефект, като способства за значително облекчаване на астматичните пристъпи, но при по-малко от 1/3 от участвалите в изследването, страдащи от бронхиална астма.

• Основната причина, поради която тази билка а присъства в състава на доста хранителни добавки за подобряване състоянието на ставите е доказаното ѝ изключително силно противовъзпалително действие и това прави билката изключително високо ценена.

А като се добави и факта, че преобладаващият брой след 40 години имат проблеми със ставите, то това обяснява и нарастващата ѝ популярност през последните години, не само у нас, но и в световен мащаб.

• Билката босвелия е позната още от древността и със своите силни обезболяващи свойства. Ето и още една допълнителна причина, поради която е предпочитана при ставни заболявания.

• По данни на департамента по здравеопазване на САЩ от 2002-ра година, киселините, които се съдържат в смолата, от която се произвежда хранителната добавка босвелия, под каквато форма билката се предлага у нас, притежават и противоракови свойства, като проявява ефекта си чрез потискане размножаването на различни видове ракови клетки.

Но, за съжаление, тези данни не могат да се приемат за убедителни, тъй като изследването, на което се базират е само едно и са получени при експерименти върху мишки.

Какви са препоръчителните, или по-скоро оптималните дози, за прием на босвелия под формата на хранителна добавка?

За определяне на правилното количество е необходимо първо да се определи каква е концентрацията на босвелични киселини в съответната хранителна добавка, която смятаме да приемаме.

Ако предположим, че този показател е около 50%, то тогава правилната доза би била 300-400 мг по време на основните хранения за деня, тоест по 3 пъти дневно.