Това не са т.нар. безмълвните раждания, които са популяризирани в миналото, при които на майката е било забранено да произнася звуци, тъй като според теорията това се записвало в психиката на детето.

Скритото или тихото раждане – това е, когато жените не знаят, че раждат. По данни на експерти, контракциите при някои жени не се възприемат като болезнени. И поради това раждането може да напредне много и жената да не го осъзнава, тъй като липсват явни признаци.

Лекарите определят не само контракциите и болките като признак на раждане. Също такъв е изтичането на околоплодните води, а също намаляването на движенията на детето.

В такъв случай те могат да се определят само с лекарска помощ след включване към монитор, за да се види, има ли маточни съкращения и колко ритмични са те.

Колко често се срещат т.нар. тихи раждания

По данни от изследвания, една от 100 жени е по-вероятно да не почувства болка по време на раждане.

Защо това се случва, не е известно, но и достоверността на проведеното проучване не е много голяма.

В статия от Американското списание на медицинските сестри се посочва, че 1% от жените не изпитват болка по време на раждане.

Откъде е тази стойност, в текста не е посочено, но в списъка с използваната литература има по-ранно изследване, проведено в Швеция, при което жените били помолени да попълнят анкета, след като изпитали болка при раждане.

Анкетата е попълвана средно 45 часа след раждането. Въпреки това при повечето от изследванията се прилагали препарати за намаляване на болезнените усещания, сред които райски газ (диазотен оксид) или епидурална упойка.

Немедикаментозните методи на лечение на болки също са били разпространени в това изследване.

Най-разпространените методи на немедикаментозно обезболяване при раждането са били ваната или душа, масаж, а също и използване на техники за дълбоко дишане и релакс.

41% от участничките оценили своята болка като най-силна, толкова, че не биха могли да си я представят, а 1% съобщили, че изобщо не изпитвали болка.

За съжаление, нищо не знаем какви методи на обезболяване използвали тези 1%. Не е изключено, че са ги лекували.

Възможно е те да са раждали без лекарства. Данни за това липсват, че поставя под съмнение достоверността на честотата на тихите раждания.

Учените обаче казват, че дори ако едно раждане е било тихо, то това не гарантира, че това ще се повтори при следваща бременност, това е с точност изяснено.

Спорове по повод безболезненото раждане

Популярна книга със заглавие „Безболезненото раждане” предполага, че подготовката за раждане може да отстрани или рязко да намали болката, която се изпитва по време на немедикаментозно раждане.

Други изследователи не са съгласни и смятат, че това обещание е преувеличено. Получаването на достоверна информация преди раждането може да намали болката, но не може да я отстрани напълно.

Въпреки това, колкото и да е странно, в Интернет има много съобщения за жени, които казват, че са преживели комфортно раждане, дори и понякога без лекарства.

Много от тези истории изхождат от жени, които използват техниката на хипнораждането. Но при други съвсем нищо не е било използвано, и майките просто не усещали болка.

Тихото раждане, според експерти, може да се усеща като напрежение в корема. Също може и да няма признаци на контракции, но организмът да върши своята работа по придвижване на плода от матката в половите пътища. Мозъкът просто не регистрира болка.

Бързо или тихо раждане

И бързото и тихото раждане се смята за желано от много жени. Но това са два различни вида родоразрешения с общи черти и възможни последствия.

При бързо раждане има два варианта – много бързо разкриване на маточната шийки, при което от първите контракции до напъванията изминават по-малко от 2 часа, или пък тих първи период на раждане.

Например, по време на първия период на раждането контракции не се усещат, но шийката се разкрива, и именно затова изглежда, че децата се раждат за толкова кратък период от време, макар тялото да се труди вече доста отдавна.

За бързото раждане е известно, че такова се случва при приблизително 2% от родилките.

За сравнение, скритото или тихото раждане, това е, когато болка не се усеща от началото до края.

И единият, и другият случай са опасни, поради последствията за здравето на майката и детето, когато няма възможност своевременно да се окаже помощ, тъй като майката не успява да потърси.

При ускореното раждане е по-висок рискът от травми, поради повишения натиск на главата на детето.