Доказано е, че дългото седене пред компютъра или пред телевизора и лежането на дивана предизвикват опасни заболявания – от рак и диабет до затлъстяване и внезапна смърт.

Австралийски учени успяха да демонстрират, че при седящите на компютъра хора повече от 11 часа дневно рискът от внезапна смърт е с 40% по-висок, отколкото при тези, които прекарват пред него по-малко от 4 часа.

Основните причини, възпрепятстващи заниманието със спорт, хората смятат недостига на време и страхът за своето здраве – спортът при неподготвените предизвиква толкова неприятни усещания, че те прекратяват занятията. Какво мислят специалистите по повод тези оправдания?

Недостиг на време

Заблуда е да се счита, че за физическата активност е необходимо свободно време. Дори много заетите могат да се откажат от метрото или от градския транспорт и да ходят 2-3 спирки пеша или пък да слязат от колите и да направят същото.

Ако прекарвате много време седнали можете да правите няколко лесни упражнения. Лидерът сред полезните тренировки е плуването, тъй като задейства всички мускули и скандинавското ходене със специални щеки, изпълняващи функцията на амортисьори и е с 25% по-ефективно от обикновеното ходене.

Тези спортни занимания изключително рядко дават неприятни усещания дори при неподготвените.

Неприятни симптоми по време на тренировки

Поради болки в страничната област на торса, световъртежи, задух много хора прекратяват тренировките.
Неприятните усещания са възможни на първо време. Организмът се адаптира към натоварването.

• Рязка болка встрани

Няма връзка със сърцето. Често възниква, поради задържане на дишането по време на натоварване, тъй като така се затруднява циркулацията на кръвта. Понякога се проявява патология на жлъчния мехур, невралгия или проблем с гръбнака;

• Световъртеж, гадене

По време на тренировки, поради преразпределение на обема на кръвта се понижава кръвното налягане, възможен е и значителен спад на кръвната захар. Това се случва, ако тренировките бъдат започнати на гладно.

Какво да предприемем? Да прекратим тренировката, да легнем с приповдигнати крака. Да изядем храни източници бързи въглехидрати – банани, шоколад.

• Спазми

Причините за тяхната поява не са ясни.

Какво да предприемем? Прекратяване на тренировката, масажиране на проблемното място. Обикновено спазмите отминават за 5-10 минути.

• Болки в гръбнака

Причина – остеохонодроза, обусловени от напредването на възрастта дегенеративни изменения на гръбначния стълб, които карат човек както да посети за пръв път фитнес зала, така и да я напусне .

Смята се, че при неинтензивна болка физическата активност е необходимо да се запази, като се ограничи нейната интензивност.

Какво да се прави? Да се избягват осевите натоварвания на гръбнака, повдигане на тежести на раменете. В резултат на тях се появяват проблеми. Средство за бърза помощ при силни болки в гръбнака – стандартните нестероидни противовъзпалителни препарати.

В допълнение – примерна физзарядка, която можете да изпълнявате винаги по време на работа, разбира се, ако работите в офис или друга работа, изискваща продължителен престой в седнало положение.

1. Съберете краката. Без повдигате от пода петите, започнете да имитирате ходене, като последователно повдигате предната част на краката от пода;

2. Стегнете коремната преса и направете вдишване. Издишайте максимално, задържайки напрежението в мускулите на коремната преса. Задръжте така, колкото е възможно по-дълго. Повторете 5-10 пъти.

3. Седнете в средата на стола, подпрете се на ръцете си и започнете да издигате гърба. Постарайте се максимално да изпънете гръдния отдел на гръбнака. Отпуснете и издишайте, повторете 5-10 пъти.