Здравият гръбнак рядко напомня за себе си. Болката е първият сигнал за това, че нещо с него не е както трябва. Отделяйте внимание на гръбнака всеки ден и не чакайте да ви заболи. За тази цел ще ви трябва съвсем немного време и усилия, а резултатът ще усетите много скоро.

Обикновено към остеохондроза са предразположени хора, които постоянно работят в неудобна поза, вдигат тежести, а също имат вродени или придобити изкривявания на гръбнака.

Комфортът и уютът и основното заседналия начин на живот също ни оказват мечешка услуга и като следствие днес от остеохондроза страда 80% от населението в зряла възраст.

Особено тревожно, че дегенеративно-дистрофичните изменения в междугръбначначните дискове започват при млади хора още на 25-30 години. Можете ли да се избавим от остеохондрозата завинаги или поне да намалим страданията?

Да, но затова трябва да се научим да слушаме своето тяло, за да можем в необходимия момент да му помогнем да се справи с трудностите.

Той е създаден за движение

Нашият гръбнак е много надеждна конструкция, която по природа е предназначена за движение и всяка, дори и най-малката му става обича да се труди.

Бездействащите прешлени, а също и тези, които по цял ден са натоварени /например, ако цял ден стоите пред компютъра или шофирате, вдигате тежести или работите наведени/, с течение на времето загубват подвижността.

В гръбнака възникват неприятни усещания, които се съпровождат с болка.

Впоследствие започват нарушения във функцията на целия организъм – променя се стойката, страдат мускулите, сухожилията и вътрешните органи. Помогнете на своя гръбнак! Започнете с елементарното – лесни упражнения за разтягане на мускулите и сухожилията.

От какво боли главата?

Световъртежите и главоболието, болките в ръцете, а също и отслабването на слуха или влошаване на зрението ние обикновено свързваме с проблеми със сърцето или главния мозък, на геомагнитните бури или други фактори.

Но често причината не е в това – тя се крие в проблемите с шийния отдел на гръбнака. За лечение на остеохондроза се използват масажи, мехлеми, разтривания, лечебна физкултура. За профилактика на обострянията – самомасаж, самокорекция и специални упражнения, които е необходимо да се правят редовно.

• Още със събуждането си сутрин 2-3 пъти бавно се протегнете, завъртайки торса до изпукването на всички кости.
• Пуснете ръцете надолу в опит да докоснете пръстите на краката си, вероятно от първия път няма да успеете, но не се насилвайте.
• Изправете се и се опитайте с пети да пробиете пода, а с главата си да докоснете тавана – това упражнение е полезно за целия гръбначен стълб
• Бавно завъртете главата наляво и надясно – 5-6 пъти, като торсът ви остане неподвижен.

Внимание! Манипулациите с шийния отдел на гръбначния стълб изискват голямо внимание и предпазливост при изпълнението им, затова е необходимо да се провеждат от опитен и знаещ специалист по мануална терапия. Самонадеяността е недопустима.

Ако усещате болки в гръбнака от време на време или постоянно, не чакайте положението да стане неуправляемо. Образно казано – дръжте се коректно със своя гръб и той няма да ви създава неприятности.

Наръчник за страдалци

1. Вършете тежката домакинска работа постепенно, на части и което е особено важно – правилно!
2. По-малко се навеждайте, не вдигайте тежести с изправени крака, често сменяйте положението на тялото си и правете почивки, по време на които правете разтягания.