По време на Коледните и Новогодишните празници натоварването на организма нараства значително. Изобилие от мазна и сладка храна, алкохол, недостатъчно сън и физическа активност могат да отслабят имунитета, да доведат до нови заболявания или до обостряне на съществуващите, а също и до натрупване на излишни килограми.

По-долу ще изброим няколко добри начина предварително да подготвим тялото за празнични изпитания, за да не започнем Новата 2023 г. с болнични.

Полезни храни без ограничения на калориите

Строгите диети с намаляване на калоричността не са най-добрия избор преди празници. Недостатъчното хранене и загубата на мазнини отключват механизъм на адаптивна термогенеза – намаляват количеството енергия, което тялото губи за поддържане на живота и физическата активност.

Когато дойде Коледа и от ограничения преминете на обилно хранене, тялото ще започне с усилени темпове да си връща загубените килограми. И е възможно организмът още дълго да остане забавен, така ще продължите да трупате килограми, дори и без преяждане.

Вместо да правите разтоварващи дни на сокове и смутита, преминете към здравословно хранене постоянно.

Ще изброим няколко правила на полезната диета, които могат да доведат до отслабване с няколко килограма преди празниците, без да се забавя метаболизма, а също и да се повиши имунитета и като цяло да се подобри здравето.

Белтъчини при всяко хранене

Белтъчините са макронутриент, който постъпва в организма с храната, служи за източник на енергия и материал за създаване на ензими и нови тъкани на тялото.

Високобелтъчни храни – месо, риба, мляко и изделия от тях, яйца, бобови – увеличават чувството на ситост, принуждават организма да изразходва повече енергия, а също помагат за поддържане на мускулна маса.

Диета с достатъчно количество белтъчини помага за нормализиране на теглото без всякакво ограничение на калориите и забавяне на метаболизма.

Възрастният човек е необходимо да приема по 1,2-1,6 грама белтъчини на килограм тегло. Например, ако сте 70 килограма, е необходимо да изяждате не по-малко от 84 грама белтъчини.

Равномерно разпределете необходимото количество на всички хранения и се старайте да приемате не по-малко от 20-25 грама по време на хранене.

Повече плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците не съдържат много калории, обезпечават необходимите за здравето на дебелото черво фибри и запълват стомаха, като придават чувство за ситост.

Както и в случая с белтъчините, техният прием може да понижи общата калоричност без контрол на размерите на порциите.

Освен това, редовната консумация на плодове и зеленчуци понижава възпалението в организма и окислителния стрес, което се отразява благоприятно на всички органи и системи и се стимулира имунитета.

Добавяйте зеленчуци при всяко хранене, старайте се да ядете различни видове, за да осигурите на организма всички необходими витамини и микроелементи. Плодовете използвайте като десерт.

За предпочитане пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни благоприятно се отразяват на метаболизма на глюкозата и на липидния профил, подобряват състоянието на храносмилателната система и помагат срещу възпаленията.

Подгответе черния дроб

С цел намаляване на рисковете за черния дроб, който страда от алкохола и вредната храна, предварително му организирайте празник като преминете към здравословно хранене.

Спрете захарните изделия и газираното

Фруктозата, която е в повечето захарни изделия, увеличава липогенезата – образуването на мазнини, и нарушава тяхното окисление.

Това води до натрупване на мазнини в черния дроб и повишава риска от заболявания като неалкохолна мастна болест на черния дроб и стеатохепатит.

Особено опасни в това отношение са подсладените напитки. Те не осигуряват чувство за ситост, увеличават жаждата и съдържат огромно количество захар – приблизително колкото бихте разтворили 7-10 чаени лъжички в 340 мл вода.

Спрете подсладените напитки и максимално намалете количеството бонбони, бисквити и прочие лакомства, в състава на които има захар или фруктоза.

Пийте зелен чай и кафе

Кафето предпазва черния дроб от натрупване на мазнини и колаген, понижава възпалението, подобрява показателите на ензимите в кръвния серум и увеличава количеството на антиоксиданта глутатион, който неутрализира свободните радикали.

2 кафета дневно намаляват риска от цироза и фиброза при хората със съществуващи проблеми на черния дроб.

Не по-малко полезен е зеленият чай. Ако пиете по 700 мл зелен чай дневно това подобрява значително състоянието на черния дроб.