Мандарини, портокали, грейпфрут…това е само малка част от групата на вкусните цитрусови плодове. И понеже сега е времето, в което зеленчуковите магазини и пазарите са изпълнени с красивите цветове на някои от най-вкусните плодове, решихме да им отдадем нужното внимание.

1. Помагат за доброто здраве на сърдечно-съдовата система

Множество американски списания, публикуваха проучвания, които определят цитрусите като едни от най-полезните плодове. Установи се, че хапването на поне 1 цитрусов плод на ден, редуцира нивата на лошия холестерол и триглицеридите.

По този начин, цитрусите се оказват едни отлични помощници в борбата срещу атеросклеротичната болест. Така, хапвайки си вкусно можете да подобрите здравето си и да профилактирате появата на сърдечни заболявания.

2. Спомагат за усвояването на желязото

Железният дефицит се оказа много често срещан, особено сред дамите. Огромен процент от хората по света страдат от желязодефицитна анемия, споделиха английски учени.

За да се запазят адекватни нивата на желязото в организма, е необходимо то да бъде усвоено правилно. Витамин С помага за правилното усвояване на желязото, а цитрусовите плодове, от своя страна, могат да ни снабдят с доста добра доза от този така важен витамин.

3. Грижи се за доброто здраве на храносмилателната система

В цитрусовите плодове се съдържа солидно количество фибри и антиоксиданти. Фибрите са полезни за организма въглехидрати, които подпомагат доброто здраве на чревната флора.

Освен, че осъществяват контрол върху холестерола, фибрите предотвратяват развитието на много заболявания, засягащи храносмилателния тракт. Също така, прочистват червата от токсини.

4. Подходящи за диабетици

Тук отново ще спомененем чудодейните фибри, които се намират в цитрусите. Редовният прием на цитрусови плодове може успешно да контролира нивата на кръвната захар и холестерола, именно благодарение на фибрите.

5. Хидратират организма ни

Някои от цитрусите съдържат голямо количество вода. Такива са например портокалите.

Приемайки плодове ние можем да подсигурим адекватна хидратация на тялото ни (това, разбира се, не изключва приемът на достатъчно количество вода). Освен това те са богати на много витамини и минерали, които допълнително се грижат за здравето на организма ни.

6. Редуцират риска от отлагане на конкременти в бъбреците

Проучвания ся установили, че ежедневната консумация на цитрусови плодове намалява риска от бъбречнокаменна болест с около 10%. Това се дължи на факта, че в цитрусите се съдържат много минерали и вода.

Освен това, полезните вещества открити в портокалите, грепфрута и мандарините понижават риска от придобиване на инфекции на уринарния тракт.

7. Понижават риска от развитие на болест на Алцхаймер

Плодовете от тази група са богати на антиоксиданти и флавоноиди, като по този начин подкрепят функциите на мозъка и редуцират риска от развитие на невродегенеративни заболявания.