Проблемите с храносмилането е въпрос, актуален за много хора, особено след обилни трапези и след празници.

Чувството за тежест в стомаха, метеоризъм, киселини, гадене, диария, болки в корема и други дискомфортни проявления – това е пряко доказателство за нарушение усвояването на хранителните вещества в стомашно-чревния тракт.

Гореописаната симптоматика може да е обусловена не само от грешки при хранене, но и редица други причини.

Кои са най-разпространените и най-популярните средства за храносмилане

Защо възникват проблеми с храносмилането

За повечето хора основната причина за храносмилателни разстройства – нездравословно, неправилно хранене или преяждане. Мазната, трудна за усвояване храна, fast food водят до критично претоварване на панкреаса.

За да разградим подобни хранителни маси, е необходимо голямо количество ензими, които не сме в състояние да синтезираме.

И ако е в по-млада възраст в храносмилателната система на човека има още определен ресурс, позволяващ справянето с проблема, то с възрастта тези възможности постепенно се губят.

Секреторните функции на органа и активността на образуваните от тях ензими постепенно намаляват.

Определена роля във формиране проблеми с храносмилането играят и други провокиращи фактори:

  • Нередовно хранене с големи интервали. Провокират нарушения при образуването на стомашен сок. Ако спазваме подобен режим на хранене постоянно, периодичните проблеми със стомашно-чревния тракт могат да прераснат в сериозна хронична патология.
  • Хранене преди лягане – на сън протича забавяне на метаболитните процеси в организма, храната не се усвоява напълно. Започват процеси на ферментация, предизвиквани от патогенна микрофлора. Това може до доведе до възпаление на стените на стомашно-чревния тракт, провокиращи развитие на тези състояния, сред които гастрит и други.
  • Недобре сдъвкана храна – храносмилателният процес се активира в устата – механичното смилане на храната, овлажняването ѝ със слюнка облекчават последващата работа на стомаха. Поглъщайки несдъвкани парчета храна, създаваме допълнително натоварване на стомашно-чревния тракт, което може да доведе, в редица случаи до неговото разстройство, особено ако храната е груба и се смила трудно.

Освен грешките в храненето, съществуват и други причини за разстройство на стомашно-чревния тракт. В голяма степен те са свързани с вродени или придобити патологии на храносмилателната система на организма.

Това могат да са аномалии в структурата на червата, на стомаха, жлъчния мехур, ензимни дефицити, нарушения при абсорбция, хронични възпалителни заболявания с различна етиология.

Лечебни средства и методи за отстраняване или минимизация на проблемите с храносмилането се подбират със специалист-гастроентеролог, изхождайки от причините, предизвикали дискомфортното състояние.

Препарати, подобряващи храносмилането

По-долу са представени популярни групи средства, които се отпускат без рецепта за нормализиране дейността на храносмилателната система:

1.Ензимна група

В случая на преяждане, при ядене на тежка, мазна храна, а също и при наличие на заболявания на стомашно-чревния тракт се наблюдава ензимна недостатъчност.

Ензимите представляват особен вид молекули, основно белтъчни, които играят важна роля в осъществяването на химическите процеси, протичащи в човешкия организъм. По-точно, това се отнася до храносмилането и усвояването на храната впоследствие.

Комплексът от сложни вещества, които влизат в структурата на хранителните продукти, под въздействието на ензимите се разграждат на по-прости компоненти – аминокиселини, монозахариди, мастни киселини, които могат да се абсорбират чрез чревната стена и да постъпват в кръвта.

Основната маса ензимни препарати като основен компонент включва панкреатин, екстракт от задстомашната жлеза на животни. Панкреатинът съдържа всички необходими за храносмилателни ензими:

  • Липаза, обезпечаваща разграждане на мазнини;
  • Амилаза, улесняваща усвояването на въглехидрати;
  • Протеаза, отговаряща за усвояването на белтъчини.

В аптечната мрежа препаратите със съдържание на панкреатин са с едноименното название – Панкреатин, Креон и Панцитрат.

Използването на тези препарати позволява да се компенсира недостигът на собствени ензими и подобряване храносмилането при ензимен дефицит от всякаква природа.

Основанията за прием на ензимни препарати могат да бъдат различни – от отстраняване на дискомфорт при нарушения на хранителния режим, до комплексно лечение на различни патологии на храносмилателната система.

2.Ентеросорбенти

Тези препарати представляват неутрални вещества с разнообразна химическа структура, но със сходен принцип на дейност, способност да свързват и абсорбират токсични вещества – продукти от жизнената дейност на патогенната микрофлора, лекарствени отрови и алергени.

3.Пробиотични препарати

Тази група препарати за нормализиране на храносмилането представлява херметично опаковани дози живи щамове бактерии, които съставляват нормалната чревна микрофлора.

Назначават се при антибиотици или при бактериален дисбаланс в стомашно-чревния тракт. Способстват за отстраняването на неприятните симптоми – газове, диария и болки в корема.

4.Прокинетици

Действието на тези вещества е насочено към неутрализиране чувството за гадене, прекратяване изнурителното повръщане, способстващи за придвижване на фекалните маси из дебелото черво.

Налице са обаче значителен брой странични ефекти по отношение сърдечната и нервната система. Редица противопоказания не позволяват тези препарати да се приложат без лекарско предписание.