Липса на дори един зъб, макар и незабележим за околните, неизбежно се отразява на качеството на живота на всеки човек. Не е важно на колко години е човек, мъж или жена – всичко искат да усмихват широко и не изпитват трудности по време на хранене.

Решението може да е поставяне на зъбен имплант. Защо към ден днешен този метод е за предпочитане пред други?

Важен въпрос

Жени се подлагат на процедура по поставяне на имплант много по-често, защото се грижат по-добре за себе си и са по-отговорни. Млади хора – основно при травми на зъбите, мъжете в по-зряла възраст, обикновено при загуба на зъби, заради усложнен кариес.

Възрастови ограничения за поставяне на импланти няма. В някои клиники са оперирали възрастни пациенти – мъж на 84 години и жена на 82 години, като операциите са минавали успешно.

Има ли разлика?

Предимствата на поставянето на импланти са очевидни:

Единственият изход, ако отсъстват много съседни зъби. Мостът в този случай няма на какво да се закрепи.

И нито едно лепило няма да може надеждно да фиксира зъбна протеза, особено на подвижната долна челюст.

Имплантация може да се извърши, дори при пълна липса на зъби.

Минусът на традиционните мостовидни конструкции е, че се налага изпилване и премахване на пулпа на здрави зъби. Поставянето на импланти се извършва непосредствено там, където липсва зъб. Съседните зъби не се засягат.

Кога не трябва да се поставят импланти?

Не се допуска поставянето на импланти при следните заболявания:

  • Заболявания на кръвта – изключение може да бъде хронична левкемия, която е била прекарана в детството, а след това е настъпила постоянна ремисия, показателите на кръвта са нормални;
  • Психични заболявания;
  • Прием на препарати – биофосфонати, които се използват при онкология на костите или при остеопороза, на техния фон имплантът няма да срасне с костта;
  • Неотдавнашен инфаркт на миокарда;
  • Инфекциозни заболявания в период на обостряне;

Също има относителни противопоказания, когато решението за възможност за операция лекарят възприема съвместно със специалисти след внимателна диагностика на пациента:

  • Различни форми на стенокардия – имплантация е възможна само в период на ремисия или след възстановяване;
  • Захарен диабет – операцията е възможна, ако ендокринолог е подбрал правилните дози инсулин и може да контролира нивото на кръвната захар;

Понякога операцията се отлага, заради местни противопоказания:

  • Гнойни възпаления в мястото на поставяне на импланта – необходимо да се излекува възпалението, да се извърши санация. Решението за имплантация се приема след 2 месеца и след отстраняване на възпалителния процес.
  • Пародонтит, пародонтоза – пациентът се насочва към пародонтолог, който взема решение за запазване или отстраняване на зъби, прави почистване или съпътстващи дейности и назначава трансплантация.

Подготовка за операция

На пациента могат да се назначат изследвания, характерни за всяка оперативна интервенция – пълни кръвни изследвания, инфекциозно-имунологично изследване, ЕКГ.

Също задължително се прави компютърна томография или рентгенова снимка – ортопантограма.

Снимките позволяват да се открият анатомичните особености във всеки конкретен случай – където се намира долночелюстният нерв, какво е разстоянието до синусите.

Дали е необходимо възстановяване на костна тъкан в мястото на бъдещата имплантация.

Често пациентите се връщат много години след загуба на зъба, когато костната тъкан на това място е атрофирала или се е разтворила, заради възпалителен процес.