Учени от Медицинското училище към Станфордския университет установиха, че жените, които имат затруднения със зачеването, са с по-висок риск от рак на матката и на яйчниците.

Безплодие и повишен риск от онкологични заболявания

В продължение на 4 години изследователите наблюдавали повече от 64 хиляди жени, при които били установени проблеми с фертилността.

Получените данни били сравнени с тези от 3.1 млн. с нормални репродуктивни способности.

Според получените данни, за този период 2% от жените с безплодие, получили диагноза рак в сравнение с 1.7% от жените, които не срещали проблеми със зачеването.

Окончателните изчисления показват, че заплахата от развитие на злокачествени тумори сред жените с безплодие е с 18% по-висока, отколкото при техните фертилни връстнички.

Рискът от рак на матката се увеличава с 78%, за рак на яйчниците – с 64%, а за рак на черния дроб или на жлъчния мехур – с 59%.

Изследователите подчертават, че макар и разликата да е незначителна, такава съществува. Това са значителен брой жени, попадащи  в групата с повишен риск от рак.

Защо се повишава риска от рак при безплодие

Засега остават неясни причините за по-високия риск. Възможно е рискът от рак да нараства от лекарствата, които жените приемат за лечение на безплодие и при процедури по изкуствено оплождане.  

Но според последните данни онкорисковете на фона на безплодие са високи, независимо дали са проведени или не процедури по инвитро оплождане.

Най-вероятно проблемите с фертилността и предразположението към някои видове рак, имат едни и същи причини.  Според учените е възможно да става въпрос за някакви мутации в гените, участващи във възстановяването на ДНК.

Важен момент е, че при безплодните жени, които все пак са успели да забременеят и родят, рисковете от развитие на рак на яйчниците, на матката и на белите дробове се понижават до същите нива както и при здравите жени.

Създаването и износването на нов организъм е една от основните функции на женския организъм. Затова когато репродуктивните способности биват реализирани женското тяло се обновява от ембрионалните стволови клетки, които остават в организма на майката след раждането.