Изследователи от Технологичния институт на Джорджия в САЩ предлагат използване на нова форма противозачатъчни.

Вместо от таблетки хормоните ще постъпват в кръвта чрез възглавничката на ухото. Възможно е в близките години жените да избират не таблетки, а аксесоари за уши.

Експериментални клипсове съдържат контейнер със синтетични хормони, които ще попадат в организма чрез кожата на възглавничката на ухото.

Разработчиците сравняват новия модел противозачатъчни с трансдермална лепенка, но в по-изящна форма.

Обици вместо хапчета против забременяване

Сами по себе си хормоните са същите както в обикновените противозачатъчни таблетки. А новата форма дава възможност да се сведе до нула рискът да забравим да приемем таблетка, което значително повишава ефективността на контрацепцията.

Изследователите напомнят, че днес коефициентът на неефективност на хормоналните таблетки е около 0.3%, тоест стига се до зачеване, въпреки прием на хапчета за предпазване от бременност. Но много жени забравят да си пият редовно противозачатъчните и поради други обстоятелства този показател стига до 9%.

9 от 100 жени, въпреки че пият противозачатъчни, забременяват. Новата форма за контрацепция ще позволи свеждане до минимум вероятността от забременяване.

Предварителните тестове потвърждават високата ефективност на новите противозачатъчни. 

Докато се стигне до одобряването от регулаторните органи и пускане на аптечния пазар, ще са необходими още доста изследвания относно безопасността.

Абортите намаляват през последните години заради...

Изследване от есента на 2008 г., проведено онлайн, показва, че нежният пол у нас масово не знае как действат противозачатъчните, особено по-младите – 19-40 години, които са основната група анкетирани.

Подобно проучване, проведено 10 години по-късно, в края на 2018 г., разкрива коренна разлика. Дори младите жени – от 19 до 25 години, вече са запознати с действието и дори със състава на противозачатъчните таблетки.

По-добрата информираност на жените доведе и до съществено намаляване на абортите, а това е предпоставка за по-добре женско репродуктивно здраве.

При одобряване от регулаторните органи на новия вид противозачатъчни предпазването от бременност ще е още по-лесно, няма да се налага да се приемат постоянно хапчета, което до известна е и потискащо, а и се забравя.