Затлъстяване, наличие на хронични сърдечно-съдови заболявания, патологии на бъбреците – това е повод да се започне спазването на тази диета.

За ползата от солта

Натриевият хлорид, а това е стандартната трапезна сол е жизнено необходим за нашия организъм, тъй като йоните на хлора в солта – това е основният материал за образуването на солна киселина, която влиза в състава на стомашния сок.

Дневното потребление на сол за живеещите в умерен и хладен климат се допуска да бъде до около 10 грама, а за тези които живеят при постоянно топъл климат – до около 25 грама. През настоящото горещо време също се допуска увеличаване потреблението на сол до около 15-20 грама дневно.

Ако на организма не му достига сол, то той ще намери откъде да я вземе, например от костите и мускулните тъкани, като по този начин започне да ги разрушава.

Така освен спазми на гладката мускулатура и остеопороза недоимъкът на соли е възможно да предизвика нарушение във функциите на стомашно-чревния тракт, на сърдечно-съдовата дейност, да доведе до депресии, нервни и психически заболявания.

За вредата от солта

Навярно никаква безсолна диета не би съществувала, ако хората не злоупотребяваха със сол, често стигайки до ежедневно потребление до 40 грама в денонощие.

В този случай солта се превръща в причина за различни проблеми – наднормено тегло, тъй като излишъкът на сол нарушава процеса на обмяната на веществата, появяват се отоци, възможно е силно покачване на артериалното налягане.

За да се нормализират концентрациите на сол в организма и да се „изведе“ от него излишното е разработена специална безсолна диета.

Следва да подчертаем – тази диета не означава, че организмът бива лишен от така нужната му сол.

Напротив, безсолната диета само ограничава нейното потребление и между впрочем няма да бъдете принудени да очаквате резултати твърде дълго – теглото ви ще се нормализира, ще се подобри цялостното ви усещане за благосъстояние на тялото ви.

Принципната задача на безсолната диета е възстановяването на нарушения водно-солеви баланс в организма.

Безсолна диета - принципи

Този хранителен режим се отличава от другите по широкия избор от хранителни продукти. Има и разбира се има и храни, които се изключват, но те не са толкова много. Най-важното е да си придържате към следните задължителни принципи на тази диета.

Принцип №1

Не трябва да се осолява храната в процеса на нейно приготвяне, а само малко вече готовото ястие;

Принцип №2

Следва да се придържате към принципите на дробното хранене и да ядете на малки порции по 5-6 пъти дневно. Последният хранителен прием следва да бъде не по-късно от 19 часа. Но сега когато денят е голям се допуска последното хранене да бъде малко преди залез слънце, тоест малко 20 часа.

Принцип 3

Ако сте свикнали към добре осолена храна и в първите дни ястията ви се струват безвкусни, пробвайте да добавяте към тях различни подправки – лук, чесън. Успеете ли да се придържате към това правило известно време, ще забележите, че усещате натуралния вкус и естествения аромат на храната.

Принцип 4

Минималната продължителност на безсолната диета е 4 дни, а максималната – 15 диета.

Допустими храни

Ръжен и пшеничен хляб – от предния ден. Варени или приготвени на пара немазни видове месо и риба. Всякакви, освен банани и грозде, плодове и зеленчуци в суров, варен или печен вид. Млечнокисели храни – извара, кисело мляко, кефир.