Какво представлява безсънието?

Безсънието представлява затруднено започване или поддържане на съня или е възможното да е комбинация от двете.

Също така може да бъде и усещане за лошо качество на съня. Безсънието може да бъде в резултат на недостатъчно количество и недобро качество на съня.

Безсънието не се определя от броя часове, които човек прекарва в сън, тъй като хората се различават значително по своите нужди от сън.

Въпреки че повечето от нас знаят какво е безсъние и как се чувстват след една или повече безсънни нощи, малцина търсят лекарска помощ. Много хора остават незапознати с възможностите, които съществуват за лечение на безсъние.

Безсънието обикновено се класифицира въз основа на неговата продължителност. Няма единно определение за видовете безсъние, но като цяло те са:

 • Симптоми, задържащи се по-малко от една седмица, се определят като преходно безсъние;
 • Когато симптомите са с продължителност повече от една седмица, това се състояние се класифицира като краткосрочно безсъние;
 • Когато безсънието продължава повече от три седмици, тогава то се определя като хронично безсъние.

Симптоми на безсъние

Симптомите на безсъние са много неприятни и могат да се преплитат със симптоми на други медицински и психически състояния. Това може да усложни диагнозата и лечението на безсънието.

Безсънието може да се причини от различни фактори, като стрес, тревожност, депресия, физически проблеми или лоши навици по отношение на съня.

Един от основните фактори, допринасящи за безсънието, е стресът. Стресът може да бъде резултат от работната обстановка, лични проблеми, финансови затруднения или други фактори, които допринасят за повишено напрежение.

Когато човек е изправен пред стресови ситуации, неговата мисъл за невъзможността да заспи може да стане източник на допълнителен стрес.

Всеки път, когато човек си ляга да спи, той може да се стресира още повече, което води до влошаване на безсънието и превръщането му в хронично състояние.

Симптомите на безсъние не се ограничават само до невъзможността да заспиш през нощта. Хората, които страдат от безсъние, често изпитват и други проблеми през деня. Един от такива симптоми е затруднената възможност за концентрация.

Липсата на съня и постоянното бодене през нощта могат да доведат до умствена умора и затруднения в задържането на вниманието върху задачи.

Също така, безсънието може да доведе до затруднения с паметта и усвояването на нова информация.

Друг важен симптом на безсъние е нарушената координация на движенията. Хората, които не спят достатъчно, може да се чувстват по-несигурни и да имат затруднения в координацията на движенията си.

Това може да се прояви като несигурност при ходене или затруднения в изпълнението на прости задачи, които обикновено изискват добра моторика.

Безсънието може да доведе и до промени в поведението и взаимодействието с другите хора. Хората, които страдат от безсъние, често изпитват раздразнителност и имат затруднена комуникация с околните.

Те могат да се чувстват по-емоционални и да имат намалена търпимост към стресови ситуации. Това може да влоши взаимоотношенията им със семейството, приятели или колеги.

Когато хората се опитват да се справят със симптомите на безсъние, някои от тях може да прибягнат до нездравословни стратегии. Например, някои може да консумират алкохол или антихистамини, в надежда да улеснят заспиването си.

Въпреки че тези вещества могат да предизвикат временно заспиване, те не решават основната причина за безсънието и могат да утежнят проблемите със съня.

Други хора се опитват да лекуват безсънието с прием на сънотворни, които се продават без рецепта. Въпреки че тези лекарства могат да помогнат временно, продължителното им използване може да доведе до зависимост и да намали естествената способност на организма да заспи самостоятелно.

Разбирането на симптомите и факторите, допринасящи за безсънието, е важно за правилната диагноза и лечение.

Независимо от причината, важно е да се обърне специално внимание на съня и да се създадат здравословни навици, които да подкрепят добър и пълен сън.

Лечение на безсъние

В повечето случаи лечението на безсънието преминава без прием на медикаменти като се прилага поведенческа терапия, като един от нейните компоненти е хигиената на съня.

Като могат да бъдат взети няколко най-обикновени мерки, за да се подобри качеството и да се увеличи количеството на съня. Тези мерки се състоят в:

 • Спете, колко е необходимо, за да се почувствате отпочинали. Не спете прекалено дълго;
 • Спортувайте най-малко 20 минути дневно, най-добре е 4-5 часа преди лягане;
 • Избягвайте да се принуждавате да спите;
 • Много е важно е да спазвате определен режим, като си лягате и ставате по едно и също време всеки ден;
 • Не пийте кофеинови напитки по-късно следобед, избягвайте да пиете алкохол през нощта;
 • Ако сте активен пушач се въздържайте да пушите през нощта и се опитайте да се откажете от цигарите;
 • Не си лягайте гладни;
 • Регулирайте температурата, светлината и шума в помещението, което спите;
 • Не си лягайте с вашите ежедневни проблеми, а се опитайте да ги разрешите преди лягане.

Друг компонент на поведенческата терапия за лечение на безсъние е релаксиращата терапия, която включва различни мерки като медитация и релаксация на мускулите или намаляване на осветлението и слушане на успокояваща музика.

Следващият компонент от лечебната терапия против безсъние се изразява в изграждането на няколко прости навика, които са особено полезни за хората с хронично безсъние, те са:

 • Да си лягате, когато ви се спи;
 • Не гледайте телевизия, не четете, не се хранете и не се притеснявайте в леглото. Вашето легло трябва да се използва само за сън и за секс;
 • Ако не заспите 30 минути след лягане, станете и започнете отново с техниките за релаксация;
 • Настройте будилника си да ви събужда по едно също време всяка сутрин, дори и през почивните спи. Не се успивайте.

Избягвайте дългите дрямки през деня.