Полифенолите са вещества, съдържащи се в растителните продукти, които действат като силни антиоксиданти. Редовният прием на първите осигурява отлично здравословно състояние.

1. За предпочитане са плодовете и зеленчуци с много ярък цвят

Много полифеноли се съдържат в ярко оцветените зеленчуци, плодове и зърнени. Толкова ярките цветове са признак, като например червен, пурпурен, черен са признак на това, че съответният продукт е богат на тези полезни съединения.

И затова в ежедневното ви меню е необходимо да присъстват нар, черна боровинка, грозде, черен орис, ечемик и др.

2. Пийте напитки с високо съдържание на полифеноли

Добри източници на полифеноли и антиоксиданти са чаят и кафето. Също можете да си направите фрешове от всички гореизброени зеленчуци и плодове. Много полифеноли се съдържат в червеното вино и дори в бирата.

3. Употребявайте непреработени плодове, зеленчуци и зърнени

Запазват максимални количества полезни свойства, ако не бъдат подложени на термична или индустриална обработка.

При продължително термично въздействие количеството на антиоксидантите и полифенолите в хранителните продукти намалява.

За разлика от витамините, полифенолите са по-устойчиви на топлина, поради тази причина незначителната термична обработка не води до значителни загуби.

4. Консумирайте храни богати на полифеноли през целия ден

Тези полезни вещества бързо се всмукват в кръвта, след което се извеждат от организма. Лекарите препоръчват храни, богати на полифеноли, да се употребяват на всеки няколко часа, за да се поддържа в организма оптималната тяхна концентрация.

5. Тъмен шоколад и какао

Още един добър източник на полифеноли и антиоксиданти е тъмният шоколад и какаото на прах. И въпреки че шоколадът преминава през определена термична обработка, все пак продължава да е богат на полифеноли.

Но не е желателно любимият на много хора продукт да се употребява в големи количества, тъй като е с доста висока калоричност.

Важно!

Зеленият чай може да се пие и след закуска, и след като обядвате – това е много полезна ободряваща напитка, богата на антиоксиданти и биологично активни добавки. Може и с мед, но последният не трябва да се добавя в чая, докато е врял.

6. Яжте горчиви и стипчиви храни

Ако плодът или зеленчукът има горчив или стипчив вкус, то това е верен признак, че в него се съдържат много полифеноли. Към тези плодове и зеленчуци се отнасят горчивият лук, райската ябълка, сливите, дюлите и други.

Нефилтрираният зехтин също може да горчи, което е признак на високо съдържание на полифеноли в него.

7. Плодове и зеленчуци купувайте от пазара

Както показват изследванията, плодовете и зеленчуците, отгледани в естествена среда, съдържат повече полифеноли и антиоксиданти от тези, които са отглеждани в оранжерии или на хидропоника.

Най-добре е, ако самите вие притежавате обработваема земя, където сами отглеждате необходимите плодове и зеленчуци. В тях се съдържат максимални количества полифеноли.

8. Избягвайте храни, които са източници на свободни радикали

По своята същност полифенолите са антиоксиданти, поради тази причина и разрушават свободните радикали. Колкото повече свободни радикали попадат в организма, толкова повече полифеноли са необходими за тяхната неутрализация.

Но е желателно употребата на такива храни изобщо да се избягва.

Особено това се отнася за пържените във фритюрници храни, при които термичната обработка се осъществява чрез потапяне в растителна мазнина – палмово масло или слънчогледово олио.