Косата е едно от най-важните неща, що се отнася до външния вид на всяка жена.

Днес тя е във всякакви форми, цветове и типове, но за да изглежда добре, задължително условие е да й се отделя нужното време – то включва полагане на правилната хигиена, всякакви маски за блясък, подсилване на цвета, балсами, шампоани и т.н. – съществуват безброй видове козметика, които гарантират да подобрят състоянието на косата ни, да спрат цъфтежа и да заздравят косъма.

Известни са ни и много бабини методи и маски, за които се вярва, че помагат – такива примери са маската с жълтък от яйце, различните смеси от ябълков оцет и какво ли още не, но малко известно средство е бирата.

Бирата е сред любимите освежаващи напитки на много от представителите на силния пол, но се оказва, че тя може да намери полезно приложение и в женския свят.

Тя бива чудесно използвана като шампоан, като балсам и в смеси с други съставки като маска.

Какво в бирата влияе на начина, по който изглежда косата?

Бирената мая, и по-точно всичките белтъчини и витамини, които се съдържат в нея са тези, които носят всичките ползи на косъма ни.

Белтъчините са градивен елемент на всички клетки в човешкото тяло, затова и имат уникалното свойство да заздравяват изтощената коса.

Също така, витамините В, които преобладават от витамините в състава на бирата, играят уникална роля, що се отнася до сухата, перушинената коса.

Те, заедно с малтозата и сукралозата – захари – придават на косата и невероятен блясък. Друго желано нещо, което ще успеете да постигнете е гъстота – отново благодарение на градивните свойства на белтъчините в бирената мая.

Какъв вид бира да използваме?

Днес съществуват всякакви разновидности бира от всички краища на света – като започнем от американската бира, популярна сред студентите и стигнем до българската традиционна.

Внасят се целогодишно и множество други видове от кои ли не държави, като вкусът на всяка от тях се различава с по нещо от този на другите.

Той зависи най-често от процеса на ферментация и от малца. Начинът на обработка при всеки вид е различен, а някои фирми добавят и други съставки, за да направят производството си по-вкусно.

Следователно, и бирата съдържа различно количество вещества, елементи, минерали и т.н., а алкохолът в нея има пречиствателно свойство, което поддържа косата ни чиста.

Но как да разберем кой вид бира е най-подходящ за маска за косата ни?

Учените препоръчват да използваме традиционната бира, направена от чист хмел – консервантите и всичките добавки, съдържащи се в днешните бутилирани бири не само че няма да помогнат на косата ни със сигурност, но и най-вероятно биха й навредили.

Естествените вещества в хмела, от друга страна, биха били от изключителна полза за доброто състояние на косата ни.

Как се прави?

Съществуват много видове рецепти за смеси с бира, най-вече с други съставки, които най-вероятно можете да намерите в кухнята на всяко едно нормално домакинство, но най-ефективната представлява смес с истински щадящ косъма, шампоан – ¼ бира се оставя да почти да заври и щом мехурчетата започват да се пропукват, се маха от котлона и се оставя да се охлади на стайна температура.

Чрез термична обработка много от съставките й претърпяват трансформация, за да е сигурно, че няма да се навреди на косата.

След като се охлади, бирата се смесва с 1 малка чаша шампоан – това е обикновена смес, която почиства косата из основи. За балсам и всякакви видове маски, можете да комбинирате бирата с масло от жожоба, жълтък от яйце, ябълков оцет и подобни.

Благоприятният ефект на алкохолната напитка върху косъма е научно доказан.