За нови положителни данни за епидемиологичната обстановка в страната съобщиха от оперативния щаб тази сутрин.

Само 10 са новите заразени с COVID-19, като при 4 от тях е преценено, че трябва да постъпят в болница, останалите 6 са изпратени за домашно лечение.

С 40% скок на новите заразени при по-малко изследвани

Поради почивния ден вчера под 300 са изследваните за COVID-19 или положителните проби съставляват близо 3% от общият брой, направени за деня.

Въпреки по-високият относителен дял на заразените спрямо общия за деня, като положителен може да се отчете фактът, че само 4 са активните области.

Не е изключено обаче след 3-те почивни дни утре да бъде обявен своеобразен пик на новите заразени, който не може да се определи като смущаващ, но това засега са само предположения. С новите положителни проби за COVID-19 общият брой на потвърдените случаи у нас достига 2443.

От новите потвърдени заболели от коронавирус 4 са от София, 3 са от Сливен, двама са новите заразени в Плевенско и само 1 е от Шуменска област.

От оперативния щаб съобщиха, че за вчерашния ден 6 от новите заразени са мъже, а останалите 4 – жени.

Повече жени с COVID-19 у нас, отколкото мъже

У нас преобладават заразените жени с коронавирус – 51% спрямо 49% мъже, не такава обаче е картината при смъртността. По този показател мъжете близо 2 пъти повече, отколкото жените.

Най-малкият заразен с COVID-19 у нас е на едва 2 месеца, а най-възрастният към момента е на 95 години. Средната възраст на потвърдените случаи на коронавирус продължава да се покачва и вече е над 49 години.

За предходните 24 часа са потвърдени 2 нови заразени деца, едното е на 4 години, а другото е тийнейджър – на 13, двете са от София. Тяхното състояние е добро и затова не се налага да бъдат приемани в болница.

От оперативния щаб съобщиха и за още една добра новина, че за вчера няма нито едно потвърдено медицинско лице с коронавирус, което не е случвало от доста отдавна.

Преборилите се успешно с COVID-19 у нас продължават да се увеличават, като техният брой достига близо 900, за 25 май са 18 или отново надхвърлят почти двойно новите заразени.

Това е най-сигурният признак, че епидемията у нас затихва, тъй като активните случаи продължават да намаляват, като пикът беше достигнат при нива от около 1500 активни.

Третата радостна вест от сутрешния брифинг е, че за вчерашния ден не е съобщено за случаи на летален изход, при които е доказан COVID-19.

Общият брой на леталните изходи е 130, като все още надхвърлят 5% от общия брой на потвърдените.

Разликата между случаите на летален изход между мъже и жени продължава да нараства и достига приблизително 2 към 1 представители на силния пол.

Продължава тенденцията на нарастване на средната възраст на случаите, при които се е стигнало до летален изход и е доказан коронавирус, като вече надхвърля 67 години.

Променят обучението по студентите по медицина заради COVID-19

Главният държавен инспектор, който водеше тази сутрин брифинга, посочи, че отминаващата вече криза с COVID-19 ще даде възможност, на базата на събраната вече информация, да се направят анализи, чрез които да се подобри организацията на общественото здравеопазване, а и на цялата ни здравна система.

При този своеобразен стрес тест се откриват както слабостите, така и силните страни на болничната система и като цяло на всички лечебни заведения. Това включва не само сградният фонд, но и оборудването, кадрите и тяхната квалификация.

По отношение на квалификацията д-р Кунчев заяви, че предстои сериозна работа с Медицинските университети, като най-вероятно ще бъдат променени учебните планове на специалност „Медицина”.

Ще се увеличат часовете по предмети като Епидемиология, Вирусология и Микробиология, както и на Инфекциозните болести, студентите ще трябва да наблягат повече над тези предмети.

Специалистите по Инфекциозни болести у нас не са много, тъй като специалността не е привлекателна.

Досега инфекционистите стояха почти без работа и получаваха заплати, които са в пъти по-ниски от тези на техните колеги хирурзи например, а по време на коронавирусната криза се оказа, че тези специалисти не стигат до никъде.

Една от причините толкова лекари и медицински персонал да се зарази с коронавирус у нас, че повечето от тях не знаят как да работят с инфекциозно болни.

Възможно е да се наложи възстановяването на някои закрити Инфекциозни болници в страната.

До преди 2000 г. в повечето по-големи градове имаше такива лечебни заведения, но след това бяха закрити, тъй като бяха определени като нерентабилни и не могат да носят печалба на държавата или общината, които са техни собственици.