На 28 март 1892 г. е роден белгийски физиолог, който през 1938 г. е удостоен с Нобелова награда за откритие на механизма на дишането.

Блуждаещ нерв - за по-добро настроение и за отслабване 

Преди това се е смятало, че за скоростта на кръвообращението, артериалното налягане и регулацията на нивата на кислорода в кръвта отговарят сърдечно-съдовия и дихателния център в продълговатия мозък. Именно те реагират на физиологичните потребности на организма.

В отговор на тях се увеличава или намалява честотата на дишането.

Но физиологът с група учени провеждат експерименти, доказващи, че тези процеси протичат с участие на нервната система, а за дишането отговаря непосредствено блуждаещият нерв.

Съвременната медицина все още изучава функциите на блуждаещия нерв, сега е известна неговата връзка с много органи и системи.

Освен това неговата стимулация е одобрена от официалната медицина лечебна процедура. Какви са особеностите на блуждаещия нерв и какви заболявания са свързани с него.

Ролята на блуждаещия нерв

В организма съществуват 12 двойки мозъчни и черепни нерви, които отговарят за предаването на сигнал от органите към мозъка и обратно.

Една от тези двойки, десетата, се явява блуждаещият нерв. Това е най-дългият и разклонен нерв в човешкото тяло. Свързва мозъка с белите дробове, бронхите, стомаха, панкреаса и други органи.

Блуждаещият нерв активира функцията на парасимпатиковата нервна система, участва в поддържането на хомеостаза – саморегулация на организма, която запазва стабилността на вътрешните системи, без значение от външните дразнители.

Освен механизма на дишане, връзката с който открива белгийският физиолог, блуждаещият нерв регулира следните процеси:

  • Гълтане и кашлица;
  • Говорене и сърцебиене;
  • Артериално налягане;
  • Синтез на глюкоза;
  • Образуване на стомашни сокове;
  • Отделяне на пот;

Увреждането на блуждаещия нерв най-забележимо се отразява на говоренето, развива се тежка дисфагия – разстройство при преглъщане.

Възможно е да се развие аритмия – тахикардия или брадикардия, храносмилателни нарушения – по-точно повишаване секрецията на стомашен сок, усилване на чревната перисталтика, бронхоспазъм.

Стимулация на блуждаещия нерв

Днес за блуждаещия нерв медицината знае доста, но изследванията на неговите функции и роли в организма продължават. По-точно, изучава се стимулацията на нерва.

VNS-терапия, тоест стимулация на блуждаещия нерв, се провежда не само в рамките на научни експерименти, но и като утвърден метод на лечение.

През 2015 г. федералният орган по безопасност на хранителните продукти и лекарства одобри този метод като спомагателен за лечение на заболявания.

VNS-терапията помага на тези, за които медикаментозното лечение се оказва слабоефективно. И днес е доказано, че стимулацията на този нерв може да спомогне за намаляване на пристъпите и тяхната интензивност при фокални епилепсии.

За електростимулация на блуждаещия нерв в гръдния кош под кожата на болния се имплантира генератор, от който непосредствено към вагуса, в шийния отдел, се отделят електроди. Впоследствие е необходима периодична регулация на прибора.

Стимулацията на блуждаещия нерв откри нови възможности за лечение на цяла съвкупност от заболявания, по света се правят разработки на нови модели стимулатори.

Стандартният генератор все още е твърде голям и видим под кожата. Една от новостите е портативният биосъвместим сензор, изобретение на американски учени, чиято цел е лечение на преяждане.

Поставя се директно в стомаха, представлява пластина с размер не повече от 1 см и може бързо да предава сигнал по нерва.

Регулация на емоционалното състояние – лечение на депресия

Освен за лечението на епилепсия днес VNS-терапията също е одобрена за отстраняване. Първите предположения, че блуждаещият нерв е свързан с емоционалното състояние на човек, се появяват още през 1921 г.

Тогава се установява, че стимулацията на блуждаещия нерв води до освобождаване на невромедиатора ацетилхолин.

Веществото отговаря за умствената активност, помага ни да осъзнаваме и запомняме информация, да се съсредоточаваме върху обучението.

При високи нива на ацетилхолина човек остава бодър, по-лесно се справя със стреса, по-леко  понася трудностите.

Отслабване – блуждаещ нерв и хранене

Една от ключовите функции на блуждаещия нерв е предаване на информация от храносмилателната система – стомах, панкреас и черва към мозъка. Регулира и насищането, така може да помогне за по-лесно отслабване.