Язвен колпит – това е недостатъчно добре изучено възпалително заболяване, засягащо лигавицата на влагалището.

Характеризира се с нарушаване на целостта на слоя лигавица с образуване на единични или множествени язвени дефекти, които впоследствие заздравяват, но се образуват белези.

Язвен колпит – каква е характерната симптоматика

Клиничната картина при този патологичен процес е доста изразена и обикновено се състои в болезнени усещания, обилни вагинални течения и така.

Прогнозата при това състояние обикновено е благоприятна. Но в перспектива това нарушение може да рецидивира или да стане причина за стеноза и скъсяване на влагалището.

Още едно възможно усложнение е дисплазия на маточната шийка.

Язвеният колпит е доста сериозна патология. Нарича се още десквамативен възпалителен вагинит. Патологичният процес няма специфични клинични проявления и затова при подозрение за развитието е добре да се потърси лекарска помощ, да се запише час при гинеколог.

Сериозни усложнения, ако не се предприеме лечение

Ако не се лекува, тази женска болест може да доведе до сериозни усложнения.

Днес неспецифичният вагинит се разглежда като една от най-тежките форми на неспецифичен вагинит. Общото ниво на разпространение на тази болест не е голямо. То се среща по-малко в 1% от случаите.

Установено е, че с този патологичен процес най-често се сблъскват девойки на възраст до 12 години, а също и жени в постменопауза.

Също в специфичната рискова група за възникване на тази болест са бременните жени. Това състояние значително понижава качеството на живот, заради проблеми с половия живот и трудности при зачеване на дете.

Вероятността от рецидив на язвения колпит е 30%

Основен фактор за развитие на десквамативен възпалителен вагинит е аеробната флора, които обитава влагалището.

В този случай най-често се откриват стрептококи, проникващи във влагалището при полов контакт, медицински манипулации и т.н.

Същевременно точният механизъм на формиране на тази болест не е установен. Но е известно, че към възникване на тази болест са по-предразположени жени с ниски нива на естрогени.

Основни предразполагащи фактори за развитие на десквамативен възпалителен вагинит са химическите методи за контрацепция, честа смяна на интимните партньори, продължителна употреба на антибиотици и т.н.

Още един важен момент са понижените нива на имунна защита. Всичко гореизброено създава условия за нарушение на баланса на влагалищната микрофлора. А това в перспектива може да способства за увеличаване на количеството на условно-патогенните бактерии с развитие на възпалителен процес под тяхно влияние.

Симптоми на язвен колпит

Първо при това заболяване се появяват оплаквания от сърбеж и парене във влагалището. В повечето случаи присъства болка, която става най-изразена при полов контакт.

След известно време се присъединяват симптоми като тежест и болезненост ниско в корема, отделяне на голямо количество кръв от влагалището, а също и на гнойни маси.

При преглед може да се установи отичане на лигавицата и поява на язвени дефекти на нея. Често паралелно се наблюдава увеличаване на позивите за уриниране и болезненост при този процес.

При подостър и хроничен вариант присъстват същите симптоми, но те имат много по-малка степен на проявление. Освен това при хронично протичане на възпалителния процес периодично възникват обостряния, които могат да бъдат предизвикани от стрес, преохлаждания, менструация и т.н.

Със същите фактори могат да бъдат свързани и рецидиви на десквамативен възпалителен вагинит.

Диагностика и лечение на болестта

За установи тази болест е необходимо да се запише час при личния лекар. Поставянето на диагноза като цяло не е трудно.

Първо следва да се проведе пълен гинекологичен преглед с вземане на материал за цитонамазка и впоследствие се изпраща за микробиологично изследване.

Лечението на язвен колпит предполага назначаване на антибиотици. Продължителността на антибактериалната терапия може да е от 1 до 6 седмици.

След нейното завършване следва да се използват препарати за възстановяване на нормалната микрофлора на влагалището.

При необходимост се препоръчва терапия с естрогени, която позволява хормоналният фон да се приведе към нормите.

Профилактика на развитие на язвен колпит

Принципите на профилактика се свеждат до избягване на честата смяна на половите партньори, спазване на правилата за лична хигиена, използване на антибиотици само след лекарско предписание.