Какво представлява болестта на Бехтерев?

Анкилозиращ спондилит или Болест на Бехтерев хронична форма на артрит, като най-често засяга гръбначния стълб.

Заболяването може да причини болка и скованост в кръста, по цялото протежение на гръбнака, седалището и шията. Възможно е болка да се появи и в други области като например в бедрата, гръдния кош или в петите.

Клиничното състояние също така може да доведе до подуване и ограничаване на двигателните възможности в тези области. Заболяването е по-често при мъжете, отколкото при жените.

То не се лекува, но чрез лечение може да се овладеят симптомите и в повечето случаи да се предотврати влошаването на болестта. Повечето хора запазват двигателните си функции и са в състояние да извършват обичайните си ежедневни дейности и са работоспособни.

Но заболяването може да доведе до редица други медицински проблеми. Можете да получите зачервяване и да почувствате болки в оцветената част на окото /ирит/.

Възможно е и да имате проблеми с дишането, поради изкривяването на гръбначния стълб и свиването на гръбначния стълб при издишване.

Какви са симптомите?

Заболяването предизвиква появата на лека до по-силна болка в долната част на гърба и седалището и в повечето случаи е по-силна сутрин.

При някои хора болката е по-силна в областта на хълбоците и петите. Болката постепенно изчезва при движение и физическа активност. Болестта започва в около 10-20 % през юношеските години.

С течение на времето болестта прогресира като се подуват лигаментите, сухожилията и гръбначните прешлени. А това причинява присъединяване или дори пълно сливане на гръбначните прешлени. Процесът се нарича анкилоза. А това води до ограничаване на двигателните възможности на гръбначния стълб.

Анкилозата също така може да предизвика загуба на подвижност на врата и кръста. И така засегнатият не може да ходи изправен, а стойката му се изкривява и стои приведен напред.

Когато малките стави, които свързват ребрата и ключицата до гръдната кост се възпалят, може да откриете, че ви е по-трудно да дишате. Другите части на тялото като очите и другите стави също могат да се подуят.

Понякога заболяването може да засегне белите дробове, сърдечните клапи, стомашно-чревния тракт и главната артерия на тялото – аортата.

Какви са причините?

Причината за заболяването не е известна, но понякога се наблюдава наличие на наследствен фактор за развитието му.

Наследственият фактор е един от ключовите елементи, свързани с анкилозиращия спондилит. Повечето хора, засегнати от този вид заболяване, имат определен ген, известен като HLA-B27.

Наличието на този ген може да увеличи вероятността от развитие на анкилозиращ спондилит, но важно е да се отбележи, че дори при присъствието на този ген, не всички носители ще развият заболяването.

Това подчертава комплексността на взаимодействието между генетиката и други фактори в развитието на тази болест.

Помимо генетичните фактори, възпалителни процеси, включително бактериални инфекции, са били свързани със заболяването на Бехтерев.

Въпреки че точната връзка между инфекциите и развитието на анкилозиращ спондилит не е напълно ясна, някои изследвания показват, че възпалителни процеси, предизвикани от бактерии, могат да играят роля в активацията на имунната система и да допринесат за развитието на това заболяване.

Средата на живот и външни фактори също се считат за важни при анкилозиращия спондилит. Елементи като стресът, липсата на физическа активност, лошите хранителни навици и други външни влияния върху здравето могат да имат отражение върху функционирането на имунната система и възпалителните процеси в тялото.

Лекарите и учените продължават да изследват и разгръщат познанията си за причините и механизмите зад анкилозиращия спондилит.

Това е област, където непрекъснатите научни изследвания играят важна роля за по-доброто разбиране на заболяването и за разработването на ефективни методи за управление и лечение на симптомите.

Лечение на Болест на Бехтерев

Лечението се състои в упражнения и физиотерапия. Това спомага за намаляване на сковаността, така че да можете да ходите с изправени рамене и да се придвижвате по-добре. Лекуващият ви лекар може да ви изпише медикаменти са болките и подуването.

При хората с анкилозиращ спондилит съществува повишен риск от увреждане на гръбначния стълб, затова е важно да носите предпазен колан всеки път, когато шофирате или се возите в кола.

Необходимо е да се подлагате редовно на очни прегледи, за да се предпазите от усложнения при евентуално възпаление на окото. Можете да използвате бастун, за да си помагате при ходене и да се намали напрежението върху ставите.

Рядко се налага хирургично лечение на гръбначния стълб. Може да се мисли за смяна на тазобедрена или коленна става само ако тези стави са силно засегнати от артрит.

Няма лек за тази болест, но ранното поставяне на диагнозата и лечението ще ви помогнат да облекчите болките и сковаността. Това ще ви позволи да вършите обичайните си ежедневни дейности толкова дълго, колкото е възможно.

Как да се предпазим?

За да се предпазим от този тип заболяване, е важно да поддържаме активен начин на живот. Редовната физическа активност, като например плуване, йога или гимнастика, може да подпомогне гъвкавостта на ставите и да намали риска от развитие на симптоми.

Също така, поддържането на правилна позиция при сядане и стояне, както и избягването на дълго стояне или седене без движение, може да намали натоварването на гърба и ставите.

Редовният медицински преглед и консултация с ревматолог са от съществено значение за ранното откриване и управление на всякакви симптоми, свързани с анкилозиращия спондилит.

Накрая, подходящото управление на стреса и здравословният начин на хранене играят също важна роля за поддържането на здравословен начин на живот и предотвратяване на развитието на този вид заболяване.