Описание

Йерсиниоза или болест на хладилника представлява заболяване, причинено от бактерия, наречено Yersinia.

Въпреки че много видове Yersinia, открити в световен мащаб, повечето случаи на заболяване при хората се причиняват от Yersinia enterocolitica.

Други видове Yersinia, засягащи хората са Y. Pseudotuberculosis, което води до заболяване, подобно на Yersinia enterocolitica и Y. Pestis, която причинява чума.

Yersinia са издръжливи бактерии, които могат да оцелеят при неблагоприятни условия, като хладилници и среда с ниско съдържание на кислород.

Най-често източник на Yersinia enterocolitica при хората е сурово или недостатъчно добре термично обработено свинско, а свинете се смятат за основни преносители на бактерията.

Други щамове на Yersinia са откривани в много други животни като гризачи, зайци, овце, едър рогат добитък, коне, кучета и котки.

Какви са симптомите?

При заразяване с бактерията, засегнатите проявяват различни симптоми в зависимост от тяхната възраст.

Най-честите симптоми при децата са:

• Треска;
• Коремна болка;
• Диария, която често е кървава;

При големите деца и зрелите хора най-характерните симптоми са:

• Десностранна коремна болка;
• Треска;

Усложнения като кожен обрив, ставни болки или разпространение на бактерии в кръвния поток е възможно да се развият в малък брой случаи.

Симптомите на бактериалната инфекция обикновено започват около 3-7 дни, обикновено под 10 дни, след инфектирането и продължават приблизително 1-3 седмици, въпреки че е възможно понякога да продължат и по-дълго.

Ако имате няколко от признаците и симптомите на заболяването и е възможно да сте били изложени на потенциални източници на бактериите Yersinia, е препоръчително да се консултирате с личния си лекар.

Начини за разпространение на бактерията

Заболяването обикновено се свързва с консумация на храна или вода, замърсена с бактерии Yersinia или чрез контакт с хора или животни, които вече са инфектирани.

Бактериите живеят в червата на заразените хора или животни и се изхвърлят чрез изпражненията им в околната среда.

Суровото месо от заразени животни е възможно да бъде замърсено по време на клането.

Ако не поддържа добра хигиена на ръцете, особено след използване на тоалетна или обработване на сурово месо, инфектираният човек може да замърси с бактерии храна или предметите, до които се докосне.

Бебе или малко дете може да бъде заразено, ако родител или друг човек, който е боравил със замърсена храна не си измие добре ръцете, преди да го вземе на ръце или започне да го храни.

Можете да се инфектирате също от:

• Ядене на заразена с бактериите храна, особено приготвена от сурови или полусурови продукти от свинско месо.
• Поглъщането на заразена или минерална вода;
• Консумирането на замърсено непастьоризирано мляко или произведени от такова продукти;
• Въвеждане в устата на предмет, който е бил контакт с изпражнения на заразени животни или хора;
• Децата могат да се заразят, ако сложат ръка в устата, след или по време на игра инфектирани малки кученца или котенца;

Лечение на болест на хладилника

Повечето хора, които имат здрава имунна система се възстановяват без лечение. Терапията обикновено, ако се наложи прилагането на такава, е само поддържаща.

Например хората с диария трябва по принцип да пият много течности, за да избегнат обезводняване. При по-тежките и усложнени случаи се налага лечение с антибиотици.

Превенция

Най-важната превантивна мярка е добрата хигиена.

За да избегнете заразяване трябва старателно да измивате плодовете и зеленчуците, преди да ги приберете в хладилника, тъй като е възможно да се замърсени с инфекциозните бактерии и да замърсят и другите хранителни продукти.