Какво представлява болестта на Кавазаки?

Болест на Кавазаки представлява остро протичащо заболяване, което се характеризира с повишена температура. Клиничното състояние засяга по-рано здрави деца на възраст между 6 месеца и 5 години. В момента заболяването е най-честата причина за развитие на сърдечни заболявания при децата. Диагнозата се поставя въз основа на налична повишена температура с продължителност най-малко 5 дни и редица допълнителни признаци и симптоми, които често се проявяват последователно, а не наведнъж.

Диагнозата на заболяването се поставя на всяко дете с продължителна висока температура, независимо от другите симптоми. Трябва да се отбележи, че клиничното състояние свързва с риск от критично разширяване на коронарните артерии – образуване на аневризми на коронарните артерии и много вероятно последващи инфаркти при нелекувани деца.

За първи за болестта се съобщава в Япония през 1960 година.  Честотата на заболяването продължава да бъде най-висока в Япония, последвана от Тайван и след това в Корея, въпреки че случаите в Европа и Северна Америка продължават да се увеличават.

Какви са симптомите?

Болестта представлява остър васкулит, който засяга иначе здрави деца. Диагнозата на заболяването се основава на няколко критерия, както следва:

  • Треска с продължителност най-малко 5 дни, изключване на други причини за високата температура и най-малко 4 от следните 5 клинични характеристики:
  1. Двустранен негноен конюнктивит  - зачервяване на очите;
  2. Изменения във формата на устните и устната кухина – ярко червени устни, език с цвят на ягода;
  3. Обрив, който е без петехии  и без мехурчета;
  4. Маточна лимфаденопатия – уголемени лимфни възли на шията
  5. Изменения в крайниците – оток на ръцете или краката, зачервяване на ръцете или краката, лющене на кожата на ръцете или краката.
  6. За поставянето на диагнозата на болестта може да са налични и от малко от тези симптоми, при условие, че при направена ехокардиография са открити коронарни аневризми или разширяване на коронарните артерии.

Обикновено децата засегнати от Болест на Кавазаки вдигат внезапно висока температура без очевидна причина. Треската продължава повече от 5 дни, а детето е раздразнително и изглежда отпаднало. Заедно с високата температура могат да се развият и по-горе описаните симптоми като без значение е поредността на тяхната поява. Също така без значение е и времето на възникването им. Диагнозата се поставя, когато са налични посочените по-горе критерии и няма друго обяснение за симптомите като стрептокок в гърлото или остра реакция на лекарства.

Заболяването протича на няколко етапа:

  • Остра /ранна/ фаза – треската и другите симптоми, които продължават от 5 до 10 дни
  • Субакутна фаза –развитие на аневризми в коронарните артерии – 11 до 30 дни;
  • Фаза на възстановяването – отшумяване на острите симптоми;

25 % от нелекуваните пациенти развиват коронарни артериални аневризми, които могат да доведат до сърдечен удар /остър инфаркт на миокарда/ от няколко месеца до няколко години след поставянето на диагнозата.

Лечение на болест на Кавазаки

След като се постави диагнозата наложително е лечението да започне в рамките на 10 дни от вдигането на високата температура. Това се дължи на факта, че увреждането на коронарните артерии започва след 10-тия ден на заболяването по времето на субакутната фаза. Сегашната терапия се състои в хоспитализиране на детето и прилагане на имуноглобулининтравенозно /гамаглобулин/ и високи дози аспирин, докато не отшумява треската на детето. След това се дават ниски дози аспирин от 6 до 8 седмици до получаването на нормална ехография. Ако едно дете има установена аномалия на коронарната артерия се налагат редовни контролни прегледи при детски кардиолог.