Какво представлява болестта на Кавазаки?

Болест на Кавазаки представлява остро протичащо заболяване, което се характеризира с повишена температура. Клиничното състояние засяга по-рано здрави деца на възраст между 6 месеца и 5 години.

В момента заболяването е най-честата причина за развитие на сърдечни заболявания при децата. Диагнозата се поставя въз основа на налична повишена температура с продължителност най-малко 5 дни и редица допълнителни признаци и симптоми, които често се проявяват последователно, а не наведнъж.

Диагнозата на заболяването се поставя на всяко дете с продължителна висока температура, независимо от другите симптоми.

Трябва да се отбележи, че клиничното състояние свързва с риск от критично разширяване на коронарните артерии – образуване на аневризми на коронарните артерии и много вероятно последващи инфаркти при нелекувани деца.

За първи за болестта се съобщава в Япония през 1960 година.  Честотата на заболяването продължава да бъде най-висока в Япония, последвана от Тайван и след това в Корея, въпреки че случаите в Европа и Северна Америка продължават да се увеличават.

Какви са симптомите?

Болестта представлява остър васкулит, който засяга иначе здрави деца. Диагнозата на заболяването се основава на няколко критерия, както следва:

  • Треска с продължителност най-малко 5 дни, изключване на други причини за високата температура и най-малко 4 от следните 5 клинични характеристики:
  1. Двустранен негноен конюнктивит - зачервяване на очите;
  2. Изменения във формата на устните и устната кухина – ярко червени устни, език с цвят на ягода;
  3. Обрив, който е без петехии и без мехурчета;
  4. Маточна лимфаденопатия – уголемени лимфни възли на шията
  5. Изменения в крайниците – оток на ръцете или краката, зачервяване на ръцете или краката, лющене на кожата на ръцете или краката.
  6. За поставянето на диагнозата на болестта може да са налични и от малко от тези симптоми, при условие, че при направена ехокардиография са открити коронарни аневризми или разширяване на коронарните артерии.

Обикновено децата засегнати от Болест на Кавазаки вдигат внезапно висока температура без очевидна причина. Треската продължава повече от 5 дни, а детето е раздразнително и изглежда отпаднало.

Заедно с високата температура могат да се развият и по-горе описаните симптоми като без значение е поредността на тяхната поява. Също така без значение е и времето на възникването им.

Диагнозата се поставя, когато са налични посочените по-горе критерии и няма друго обяснение за симптомите като стрептокок в гърлото или остра реакция на лекарства.

Заболяването протича на няколко етапа:

  • Остра /ранна/ фаза – треската и другите симптоми, които продължават от 5 до 10 дни
  • Субакутна фаза –развитие на аневризми в коронарните артерии – 11 до 30 дни;
  • Фаза на възстановяването – отшумяване на острите симптоми;

25 % от нелекуваните пациенти развиват коронарни артериални аневризми, които могат да доведат до сърдечен удар /остър инфаркт на миокарда/ от няколко месеца до няколко години след поставянето на диагнозата.

Лечение на болест на Кавазаки

Лечението на болестта на Кавазаки е от съществено значение, тъй като това е сериозно заболяване, което може да доведе до сериозни сърдечни проблеми при децата.

След като бъде поставена диагнозата, лечението трябва да започне незабавно, и то в рамките на 10 дни след първите симптоми, които обикновено включват висока температура и други характерни признаци като изменение на кожата, сърбеж и оток на ръцете и краката, конюнктивит, болки в гърлото и лимфни възли.

Това е жизнено важно, тъй като увреждането на коронарните артерии може да започне след 10-тия ден на заболяването, по време на субакутната фаза.

Сегашната терапия за болестта на Кавазаки включва хоспитализация на детето. Това е необходимо, за да се осигури наблюдение и грижи по време на лечението.

Една от основните части на терапията е прилагането на имуноглобулин интравенозно, често наричан гамаглобулин.

Този терапевтичен протокол помага да се намали риска от развитие на аневризми в коронарните артерии, което е основната опасност при болестта на Кавазаки. Гамаглобулинът помага да се намали възпалението в съдовете и да се предотврати увреждането на сърдечния мускул и коронарните артерии.

В допълнение към гамаглобулина, децата с болестта на Кавазаки получават и високи дози аспирин. Аспиринът също има анти-възпалително действие и помага да се намали риска от развитие на аневризми.

Тази комбинация от гамаглобулин и аспирин е стандартната терапия за заболяването и е показана като ефективна в намаляването на сърдечните осложнения.

След като треската на детето отстъпи и симптомите на болестта се подконтролират, лечението не приключва. Децата продължават да получават ниски дози аспирин за период от 6 до 8 седмици след първоначалното лечение.

Това е необходимо, за да се укрепят коронарните артерии и да се предотврати повторното развитие на сърдечни осложнения.

След приключването на този период, децата се подлагат на ехографични прегледи, които се извършват от детския кардиолог. Това е важно, тъй като тези прегледи могат да открият аномалии в коронарните артерии и да дадат възможност за ранно наблюдение и интервенция, ако е необходимо.

Обаче важно е да се подчертае, че точният лечебен план може да варира от случай на случай, и медицинският екип ще вземе решенията съобразно конкретната ситуация и нуждите на детето.

Винаги е от съществено значение да се следват лекарските указания и да се спазват препоръките по време на лечението на болестта на Кавазаки, за да се минимизират рисковете и да се гарантира бързо и пълно възстановяване на засегнатите деца.