Какво представлява възпалената трета сливица?

Аденоидит , наричан още възпалена трета сливица, представлява възпаление на аденоидите. Те са много подобни на тонзилите и са разположени в пространството над назофаринкса и не са видими от устата или носа. Лимфната тъкан, от която са изградени аденоидите, спомага за борбата с инфекциите. Аденоидите създават проблеми, ако се уголемят или възпалят.

Какви са симптомите при възпалена трета сливица?

Симптомите варират в зависимост от причината за инфекцията и могат да се появят внезапно или постепенно. Макар че те могат да се проявят по различен начин при всяко дете, най-честите симптоми са:

 • Дишане през устата;
 • Хъркане;
 • Носово говорене;
 • Сънна апнея – дишането спира за кратко при сън;
 • Шумно дишане;

Симптомите могат да наподобяват на тези при други заболявания или състояния. Винаги се консултирайте с педиатъра на детето ви, който да постави точната диагноза.

Лечение на аденоидит

Специфичното лечение ще се определи от педиатъра на детето ви въз основа на:

 • Неговата възраст, общото му здравословно състояние и наличието на предшестващи заболявания;
 • Разпространението на инфекцията;
 • Тип на инфекцията;
 • Поносимост на детето към определени медикаменти, процедури или терапии;
 • Прогноза за развитието на инфекцията;
 • Вашето мнение или предпочитан начин на лечение;

Конвенционалната терапия, която се прилага е с антибиотици. Въпреки това, ако детето ви има чести инфекции, като те обхващат и ушите и синусите или антибиотиците не успяват да повлияят на инфекциите или проблемите с дишането продължават, може да се наложи операция за отстраняване на аденоидите. Тази процедура се нарича аденоидектомия.

Педиатърът може да препоръча сливиците да се отстранят едновременно с аденоидите, тъй като инфекциите на аденоидите най-често обхващат сливиците. Операцията за отстраняване на сливиците се нарича тонзилектомия.

Затова вие и лекарят на детето ви трябва да обсъдите всички плюсове и минуси на операцията.

Какво се случва по време на аденоидектомията?

Операцията се извършва от хирург специалист по уши, нос и гърло. Извършва се под обща анестезия в болничен или извънболничен хирургичен център, което означава, че детето ви ще бъде приспано. Сливиците и аденоидите се отстраняват през устата, така че не се правят допълнителни разрези, освен на тъканите, където се осъществява отстраняването. Повечето пациенти могат да се приберат у дома след процедурата, но можете да очаквате, че детето ви ще бъде оставено под наблюдение 4-5 часа след операцията. Вашият лекар може да ви даде  по-конкретни съвети за това какво можете да очаквате въз основа на нуждите на вашето дете.

Възстановяване от аденоидектомията

След операцията на детето ви може да му се гади, докато отслабва действието на упойката. В седмицата след операцията детето може да има следните оплаквания:

 • Възпалено гърло –гърлото на детето ви може да е възпалено за седем до десет дни след процедурата и това да му създава дискомфорт при хранене;
 • Треска – детето ви може да има леко повишена температура няколко дни след операцията. Ако температурата стане по-висока от 38 градуса се консултирайте с педиатъра. Потърсете лекарска помощ, ако треската е придружена с други симптоми като сънливост, гадене, повръщане или схващане на врата.

Дишане през устата – детето ви може да започне да диша през устата и да хърка поради подуването на гърлото. Дишането трябва да се нормализира, след като подуването спадне, обикновено от 10 до 14 дни след операцията. Потърсете медицинска помощ, ако детето ви се затруднява с дишането.