Какво представлява възпалената трета сливица?

Аденоидит, известен още като възпалена трета сливица, представлява възпалително състояние, засягащо аденоидите. Аденоидите са малки меки тъкани, подобни на тонзилите, намиращи се в задната част на назофаринкса.

Тези тъкани не са видими открито през устата или носа и обикновено се намират зад носното гърло, в областта, където носът преминава в гърлото.

Лимфната тъкан, от която са изградени аденоидите, има за задача да помага в борбата с инфекции и заболявания. Това включва задържане и унищожаване на микроби и вируси, които може да влезнат в организма през дишателните пътища. Когато аденоидите са здрави и нормални по размер, те изпълняват своята функция без проблеми.

Обаче, аденоидит възниква, когато аденоидите станат уголемени или възпалени поради различни причини.

Това може да се случи при деца, тъй като аденоидите често растат по време на детството и обикновено се увеличават най-много между втората и шестата година на живот.

Какви са симптомите при възпалена трета сливица?

Симптомите при възпалена трета сливица могат да бъдат разнообразни и да варират в зависимост от причината за инфекцията и степента на възпаление.

 • Дишане през устата: Децата с възпалена трета сливица често проявяват трудност в дишането през носа и са склонни да дишат през устата. Това може да доведе до изсушаване на устните и раздразнение в околоустната област.
 • Хъркане: Една от характеристиките на възпалените трети сливици е хъркането по време на сън. Този симптом може да бъде изразен и да доведе до нарушения в съня на детето и неговите родители.
 • Носово говорене: Децата с възпалена трета сливица често имат проблеми с изговарянето на звуци поради нарушената носова резонанс.
 • Сънна апнея: Този симптом може да бъде най-сериозен. Сънната апнея се характеризира с кратки периоди, по време на които дишането спира при сън. Този проблем може да доведе до нарушения в качеството на съня на детето и да предизвика умора и раздразнение.
 • Шумно дишане: Шумното дишане по време на бдене или сън може да бъде индикатор за проблем с третите сливици.

Важно е да се отбележи, че симптомите на възпалена трета сливица могат да наподобяват на тези при други заболявания или състояния. За точна диагноза и лечение следва да се консултирате с педиатъра на вашия дете.

Лечение на аденоидит

Специфичното лечение ще се определи от педиатъра на детето ви въз основа на:

 • Неговата възраст, общото му здравословно състояние и наличието на предшестващи заболявания;
 • Разпространението на инфекцията;
 • Тип на инфекцията;
 • Поносимост на детето към определени медикаменти, процедури или терапии;
 • Прогноза за развитието на инфекцията;
 • Вашето мнение или предпочитан начин на лечение;

Конвенционалната терапия, която се прилага е с антибиотици. Въпреки това, ако детето ви има чести инфекции, като те обхващат и ушите и синусите или антибиотиците не успяват да повлияят на инфекциите или проблемите с дишането продължават, може да се наложи операция за отстраняване на аденоидите. Тази процедура се нарича аденоидектомия.

Педиатърът може да препоръча сливиците да се отстранят едновременно с аденоидите, тъй като инфекциите на аденоидите най-често обхващат сливиците. Операцията за отстраняване на сливиците се нарича тонзилектомия.

Затова вие и лекарят на детето ви трябва да обсъдите всички плюсове и минуси на операцията.

Какво се случва по време на аденоидектомията?

Операцията се извършва от хирург специалист по уши, нос и гърло. Извършва се под обща анестезия в болничен или извънболничен хирургичен център, което означава, че детето ви ще бъде приспано.

Сливиците и аденоидите се отстраняват през устата, така че не се правят допълнителни разрези, освен на тъканите, където се осъществява отстраняването.

Повечето пациенти могат да се приберат у дома след процедурата, но можете да очаквате, че детето ви ще бъде оставено под наблюдение 4-5 часа след операцията.

Вашият лекар може да ви даде по-конкретни съвети за това какво можете да очаквате въз основа на нуждите на вашето дете.

Възстановяване от аденоидектомията

След операцията на детето ви може да му се гади, докато отслабва действието на упойката. В седмицата след операцията детето може да има следните оплаквания:

 • Възпалено гърло –гърлото на детето ви може да е възпалено за седем до десет дни след процедурата и това да му създава дискомфорт при хранене;
 • Треска – детето ви може да има леко повишена температура няколко дни след операцията. Ако температурата стане по-висока от 38 градуса се консултирайте с педиатъра. Потърсете лекарска помощ, ако треската е придружена с други симптоми като сънливост, гадене, повръщане или схващане на врата.

Дишане през устата – детето ви може да започне да диша през устата и да хърка поради подуването на гърлото. Дишането трябва да се нормализира, след като подуването спадне, обикновено от 10 до 14 дни след операцията. Потърсете медицинска помощ, ако детето ви се затруднява с дишането.