Какво е коксартроза?

Коксартроза представлява хронично възпаление на тазобедрената става. Това е едно от най-често срещаните заболявания на опорно-двигателния апарат.

Когато хрущялните повърхности, които намаляват триенето между свързващите се в ставата кости, са износени, състоянието се означава като артрит на тазобедрената става или коксартроза.

С намаляването на хрущялната повърхност, движенията на свързваните в ставата кости биват силно ограничени.  А с течение на времето костите също се деформират и се развиват гърбици под формата на разклонения /остеофити/-по-известни като шипове.

Какви са причините?

За съжаление медицинската наука все още не може да обясни напълно причината за заболяването. Има редица фактори, които могат да предизвикат заболяването като се започне със заседналия начин на живот и се стигне до различните травми и свързаната с тях поява на фрактури. Почти всички възрастови групи от хора са предразположени към заболяването.

Въпреки това най-често болестта се развива при хора над 40-годишна възраст. При началните стадии на болестта могат да се прилагат така наречените щадящи методи на лечение, т.е консервативно нехирургично лечение.

Но по-голямата част от хората са склонни да пренебрегват първоначалните симптоми на заболяването. Например на периодичните досадни болки в ставите, бедрата, слабините и коленете и в резултат на това заболяването се превръща в хронично, тъй като не се лекува на време.

На колко стадия протича болестта?

Обикновено протича на 3 стадия. Първоначално засегнатите усещат периодично болки предимно в бедрата и те се появяват най-често след интензивно физическо натоварване.

Тези неприятни усещания отшумяват сравнително бързо и затова и често се пренебрегват и не се започва своевременно лечение.

При втория стадий болката се усилва и обхваща цялото бедро и слабините, което води до усещане за притискане и парене.

Симптомите обаче проявяват освен след физическо натоварване, но и при състояние на покой. При продължителни натоварвания двигателната способност на засегнатите стави все повече намалява.

При третия стадий болните страдат от продължителни болки в тазобедрената област. Движението на засегнатите стави е силно ограничено и затова пациентите трябва да използват помощни средства като например бастун.

Болката е съчетана с ограничаване на амплитудата на движение, което води до частична атрофия на бедрата, прасците и седалищните мускули и евентуално скъсяване на засегнатия крак.

Лечение на коксартроза

В началния етап специалистите обикновено препоръчват консервативно медикаментозно лечение, като обикновено се комбинират успокоителни, антиревматични и противовъзпалителни лекарства. Също така лекарството хондроитин може да забави развитието на атрозата.

Физиотерапията е допълнителна възможност за лечение, която има за цел укрепването на локалните, около засегнатата става, мускули, стимулиране на метаболизма и за намаляването на болките и възпалението, които обикновено съпътстват коксартрозата.

Хомеопатичните лекарства, електроимпулсната терапия и терапията за изграждане на увредения хрущял се причисляват към алтернативната медицина.

В последния случай, например се използват белтъци от имунната система на пациента, за да разрушаването на хрущяла, което е едно от последствията на заболяването.

Ако обаче заболяването вече е в прекалено напреднал стадий единственото възможно лечение е операция.

Най-често се прилага артроскопия на тазобедрената става, която е минимално инвазивна процедура, която позволява елиминирането на увреждането на хрущяла чрез заместващ материал, който се поставя на местата, където хрущялото е намалил обема си или е изчезнал напълно.

Частични или пълни бедрени протези често се препоръчват при много тежките случаи на коксартроза

Как да се предпазим?

Воденето на активен начин на живот е от съществено значение за предпазване от коксартроза. Редовната физическа активност помага да се запази гъвкавостта на ставите и да се укрепят околния мускулно-скелетен пакет.

Упражнения като ходене, плуване, йога и аеробика са добри опции, които не само подобряват силата на ставите, но и помагат за поддържане на здравословно тегло, което е от ключово значение за намаляване на натоварването на тазобедрените стави.

Правилното хранене играе също важна роля в опазването на здравето на ставите. Диетата, богата на антиинфламаторни храни като риба, зеленчуци, орехи и плодове, може да помогне за намаляване на възпалителните процеси в тялото, които могат да влошат състоянието на ставите.

Ограничаването на консумацията на процесирани храни, захари и трансмазните мазнини също може да бъде полезно.

Поддържането на правилна позиция и движение при извършване на ежедневни дейности е също от съществено значение.

Правилната техника при подемане на тежки предмети, избягването на продължително стояне или седене в неправилна позиция и редовните почивки за разтягане на мускулите могат да помогнат за предпазване на тазобедрените стави от претоварване и наранявания.

Не на последно място, редовните прегледи при лекар или специалист по ревматология могат да помогнат за ранното откриване на евентуални проблеми със ставите и предпазване от напредък на заболяването.

Получаването на професионална консултация и последване на индивидуализирани съвети за поддържане на здравето на тазобедрените стави е от съществено значение за предпазване от коксартроза и подобряване на качеството на живот.