„Чистотата – гаранция за здраве” – добре известен лозунг, към който всеки родител се старае да се придържа.

Поддържането на идеална чистота у дома и предпазването на децата и от най-малката прашинка се превърна в норма за съвременното общество, особено в развитите държави.

Какво лошо може да има в това? Съвременните теории и изследвания имат какво да кажат по въпроса.

На децата трябва да се позволява да опитват вкуса на земята, да целуват домашните любимци и дори да носят вируси и бактерии от детската градина.

Рак на кръвта при деца от прекалена чистота

Алергия – болест на развитите държави и на големите градове

Днес алергията влиза в шестицата на най-често срещаните заболявания в света наравно с онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания.

Прогнозите за заболеваемостта са тревожни – към 2025 г. хората, страдащи от един или друг вид алергия, е възможно да стигнат до 50% от населението на Земята.

В опит да открият причина за разпространението на алергичните заболявания, учените поглеждат към статистиката. В развитите държави има повече алергии, отколкото в развиващите се, а жителите на градовете боледуват по-често, отколкото тези в селата.

Обяснението на тази закономерност е прекалената чистота. Намалява количеството вещества и микроби – антигени, с които се сблъсква човешкият организъм.

Едно от потвържденията на тази теория е изследването колко здрави са децата, които живеят в земеделски стопанства. При тях признаци на алергични реакции не се установили, поради контакт с най-различни животни и всевъзможни замърсители.

„Хигиенна теория” за развитие на алергии

Имунната система на децата при раждане е непълноценна, тъй като се „учи” и „трупа опит” дълги години, така както малчуганите слагат всичко в устата, за да го опитат на вкус.

Еволюционно малкият организъм очаква среща с инфекциите. Ако загрижените родители всеки път обработват играчките на детето с антисептични разтвори и гладят дрехите с ютия от двете страни, то контактът с чуждите вещества ще е минимален.

При липса на външна заплаха имунната система започва да възприема достъпните вещества като потенциален враг. Например акарите в домашния прах, плесените, прашец от растенията, компоненти от храната. Развива се изкривена реакция против безобидни агенти – алергия.

При високо ниво на хигиена има превключване на имунни процеси от Th1 „противовъзпалителен” тип, насочен към борба с инфекциите, към Th2-зависим тип – алергичен.

Остра лимфобламстна левкоза при деца, рак на кръвта от чистота

„Хигиенната теория” на алергичните заболявания е призната от световната медицинска общност. Но не само алергиите са следствие от отглеждането на детето в близки до стерилните условия.

Остра лимфобластна левкоза или рак на кръвта е най-разпространеното злокачествено заболяване при деца. Ежегодно се регистрират около 30-40 заболели деца на 1 милион души население и с всяка изминала година броят се увеличава приблизително с 1%.

Това е съпоставимо със заболеваемостта от някои инфекциозни заболявания.

Поглед към статистиката показва, че по-рядко боледуват децата в Африка и Средна Азия, по-често в страните от Северна Америка, Европа, а също и Китай и Япония.

Колкото по-малко микроби – толкова по-висок риск от рак на кръвта

Традиционно причина за развитие на остра лимфобластна левкоза се смята генетичен дефект. Но професор Мел Гривс от Института за изследване на онкологични заболявания разкрива още една причина – липса в детството на характерните инфекции.

Теорията на професора се основава на собствената му научна работа в продължение на 30 години.

За да функционира имунната система правилно, тя трябва да се сблъсква с микроби от самото раждане на детето.

Тази тренировка позволява да се избегне формиране на нова или отключване на спяща генетична мутация, за да се предотврати поява на рака.

Потвърждение на думите на Мел Гривс е по-високата заболеваемост от остра лимфобластна левкоза при деца от по-заможни семейства, които живеят в почти стерилни условия.

Интересно е, че теорията на професора е актуална не само за злокачественото заболяване на кръвта, но и за автоимунните заболявания. Например, захарен диабет тип 1 и множествена склероза.

Хигиена – как да не прекалим с чистотата

Как да се грижим за детето, за да се развива неговата имунна система нормално и за да не  възникват алергични заболявания?

Профилактиката на алергии следва да започне още от бременността. Не е нужно да се придържаме към хипоалергенна диета, ако няма показание за това.

През плацентарната бариера преминават различни хранителни антигени. Организмът на детето се запознава с тях вътреутробно и се формира толерантност.

Желателно е през първата година на детето у дома да има домашни любимци и да се позволява на мъника да общува с тях.

Поддържането на дома идеално чист и отглеждане на дете в почти стерилни условия днес не е толкова сложна задача за жителите на развитите държави и големите градове. Но невинаги благата на прогреса са от полза за здравето.