Учени от Медицинския факултет на Вашингтонския университет смятат, че някои чревни бактерии понижават риска от заразяване с някои вирусни инфекции, разпространявани от комари.

Чревна бактерия – пробиотик потенциално лекарство срещу екзотична треска

Известно е, че не всички хора, заразени с вируса чукунгуня, който предизвиква едновременно треска и се предава чрез ухапване от комар, заболяват от класически симптоми под формата на треска и болки в ставите.

Тези заразени, но неразболяващи се хора са почти половината от всички, които са инфектирани от комара преносител.

При тях също не се развива хроничен артрит, от който страдат от 10 до 30% от пациентите, преболедували от треската чукунгуня.

В хода на експерименти с мишки учените стигат до заключението, че вирусната инфекция се контролира от чревни бактерии.

Изследователите наблюдавали стерилни мишки без микроби изобщо и обикновени лабораторни мишки, числеността и състава на чревния микробиом, който се регулира с помощта на определени антибиотици.

След като мишките от двете групи се заразили с вируса чукунгуня, се оказва, че при стерилните се размножава бързо и се разпространява из целия организъм, засягайки имунните клетки.

Възможно ли е заразяване с екзотична инфекция

На обикновени мишки инжектирали човешка бактерия Clostridium scindens, каквато самите гризачи нямат. C. scindens модифицира жлъчната киселина, образувайки вещество, което влияе на имунните клетки.

При наличие на този вид клостридии човек или не боледува, или болестта се развива в лека форма.

Учените решават да проверят дали от мишките инфекцията могат да прихванат ухапалите ги комари, тоест дали вирусът ще се разпространява от един човек на друг.

Оказва се, че при ухапване на заразени мишки без чревни бактерии се заразяват повече от половината от комарите, а при ухапване на мишка с обикновен чревен микробиом или с човешки клостридий се заразяват 1/3 от насекомите.

Така теоретично може да се създаде пробиотик, който ще минимизира заболеваемостта от треската чукунгуня, а дори и може да предпазва от нея.

Дали това се отнася и за другите екзотични инфекции, все още трудно може да се каже, изследванията в тази насока продължават.