Болезнено уриниране – явен признак, че време да отидем на лекар. Инфекции, гъбички, възпаление, причините за поява на такъв симптом са огромен брой. Но не трябва да си мислим, че ще мине.

Няма да мине. Най-малкото без изследвания, определяне на причини за поява на болки и съпътстващо лечение. Кога и защо процесът на уриниране се съпровожда с болка и за какви заболявания може да сигнализира този симптом.

Какви могат да бъдат болките при уриниране?

Уринирането е естествен процес на изпразване на пикочния мехур. За да се събере достатъчно течност, отделителната система на организма се нуждае средно от 2 до 5 часа.

Съответно за нормално се смята посещението на тоалетна 4-7 пъти дневно.

Първият позив за уриниране се появява при изпълване на пикочния мехур със 100-150 мл, но неотложното желание за посещаване на тоалетна възниква при акумулиране на 250-350 мл течност в него. Процесът на формиране на урина е много сложен.

Както и всяка част на нашия организъм, във функцията на отделителната система могат да възникнат различни нарушения, предизвикани от инфекции, възпалителни реакции, новообразувания и прочие патологии.

За тяхната поява сигнализират различни симптоми, и един от тях е болезненото уриниране. Болки могат да възникнат както преди, по време, така и след изпразване на пикочния мехур.

Режещи, парещи и дърпащи – епитетите за тяхното описание са множество. Също е разнообразна локализацията на болките – от уретера до кръста. Често болките се съпровождат с други симптоми на урологични нарушения, например, уриниране или задържане.

Болка при уриниране и възпаление

Възпалителните процеси в органите на пикочно-половата система могат да бъдат инфекциозни и неинфекциозни. Основно това е уретрит, цистит и простатит.

Уретрит

Възпаление на самия пикочен канал, през който урината напуска организма. Болките или парене при уриниране, особено в началото, а също и болезнените усещания в перинеума са основни признаци на уретрит.

При мъжете това заболяване се среща по-често. Причина за това са анатомичните особености. Пикочният канал при мъжете е много дълъг и инфекциите по-големи шансове да се развият там.

Възбудители на уретрит могат да станат гонококи, трихомоноди, гъбички, стрептококи, стафилококи и дори ешерихия коли. Но има и неинфекциозен уретрит, развиващ се на фона на увреждане на лигавицата на канала от фини камъни от бъбреците.

Цистит

Възпаление на пикочния мехур, което най-често се наблюдава при жени. Късият пикочен канал в женския организъм, понижаващ риска от уретрит, увеличава вероятността от цистит. Инфекциите, постъпващи отвън, лесно проникват в кухината на пикочния мехур и водят до възпаление. В повечето случаи това е ешерихия коли, но е възможно възпаление, предизвикано от други инфекции, например, стрептококи и стафилококи.

Простатит

Възпаление на простатата е орган, който имат само мъжете. Простатитът може да бъде инфекциозен и неинфекциозен, остър и хроничен. Възпаления на простатата могат да притиснат пикочния канал и да затруднят отока по него.

Венерически заболявания и болезнено уриниране

Болезненото уриниране може да бъде признак на венерически заболявания. Обикновено при такива заболявания болката се съпровожда със сърбеж, парене и различен род течения – трихомониаза, урогенитална хламидиоза, гонорея.

Отделно следва да се отбележи кандидозата. Макар и да се отнася към венерическите заболявания, заразяването е възможно при недостатъчна хигиена и др. При мъжете млечницата протича обикновено безсимптомно, при жените с обилни бели течения.