Какво е гонорея?

Гонорея или трипер представлява инфекциозно заболяване, което се предизвиква от бактерията Neisseriagonorrhea. То е сред най-разпространените инфекции , предавани по полов път.

Характерно за това заболяване е, че бактерията, която го причинява, става все по-устойчива към повечето антибиотици, които се прилагат за нейното унищожаване.

Инфекцията с гонорея е по-често срещана при определени групи хора. И най-висока е честота на инфекцията сред юношите, младите хора и сред употребяващите наркотици.

Какви са симптомите на гонорея?

Симптомите обикновено се появяват в рамките на 2-10 дни след половия контакт със заразения човек. П

ериодът може да е и по-дълъг като при жените първите симптоми се развиват до 3 седмици след излагането на бактерията при половия контакт.

Симптоми при жените

В около 30-40 % от случаите при заразените жени не се появяват симптоми. Затова е много вероятно, те да са заразени, но да не знаят за това.

Гонореята може да причини тазова възпалителна болест – това е сериозно заболяване, което може да доведе и до безплодие.

Някои от по-честите симптоми са:

 • Инфекция и повишена чувствителност на шийката на матката;
 • Необходимост от често уриниране;
 • Сърбеж и парене на влагалището, придружено с отделянето на гъст жълто-зелен секрет;
 • Инфекция и възпаление на влагалището. Този симптом се появява в повечето случаи при деца, които са станали жертва на сексуално насилие;
 • Кървене в периодите между менструациите;

Симптоми при мъжете

 • Болка или парене при уриниране при повечето мъже;
 • Гъст жълтеникав секрет от пениса през половината от времетраенето на заболяването;
 • Възпаление на каналите на тестисите;
 • Инфекция на простатната жлеза;

Симптоми на гонорея при новородени

 • Раздразнени мукозни мембрани на очите, ако не се лекува, това състояние може да стане причина за слепота;

Симптоми на орална и ректална гонорея

 • Болки в гърлото, придружени с други симптоми на гонорея, може да се смята за гонококова инфекция на гърлото, която се предава чрез орален секс.
 • Болки в ректума или при дефекация могат да бъдат признак на инфекция на простата в резултат на заразяване с гонококовата бактерия при орален секс.

Какви са причините за заболяването?

Бактерията Neisseriagonorrhoeae е причина за гонореята. Предаването ѝ се осъществява от човек на човек чрез анални, вагинални или орални сексуални отношения.

Шансът мъжете да развият инфекцията след контакт с заразена жена е 20 %.

При жените вероятността от заразяване при контакт с инфектиран мъж е 50 %.

Заразена майка може да предаде на детето си инфекцията при естествено вагинално раждане.

Лечение на гонорея

Прилага се антибиотична терапия. Поради увеличаване на устойчивостта на щамовете на бактерията Neisseriagonorrhea към флуорохинолоновите антибиотици, сега се препоръчва за лечение на гонококови инфекции друг клас антибиотици трета генерация целафолоспорини.

Лекуващият лекар може да ви предпише инжектиране на еднократна доза с антибиотик като цефтриаксон или прием еднократна доза таблетки като цефиксим.

При бременни жени и при пациенти на по-малко от 18 години се предписва преимуществено инжектирането на антибиотика – цефтриаксон.

Как да се предпазим?

 • Използвайте презервативи от латекс при полови сношения: Ползването на презервативи е едно от най-ефективните средства за предпазване от гонорея и други полово предавани инфекции (ППИ). Презервативите предотвратяват контакта между сексуалните органи и намаляват риска от зараза.
 • Избягвайте контакт с партньори, които смятате за рискови: Ако имате информация или съмнения, че вашият сексуален партньор може да бъде заразен с гонорея или други ППИ, е важно да се въздържате от полови сношения с него. Разговорът за сексуалната история и здравословното състояние на вашия партньор е важен за вашето здраве.
 • Проведете тестове преди сексуални отношения: Ако започвате нова сексуална връзка, е добре да настоявате вашите партньори да се подложат на тестове за ППИ, включително и за гонорея, преди да имате полови сношения. Това може да предостави допълнително уверение, че и двамата сте здрави и не носите риск за инфекция.
 • Често смяна на сексуални партньори: Ако сменяте сексуални партньори често, е важно да си правите редовни тестове за ППИ, включително за гонорея. Това може да помогне за ранното откриване и лечение на инфекциите, а също така и за предотвратяване на тяхното разпространение.
 • Образование и информация: Знанието е мощно средство срещу гонорея. Информирайте се относно симптомите, начините на предаване и как да се предпазите. Подходящата информация може да ви помогне да вземете информирани решения за сексуалния си живот и да предотвратите рисковете.
 • Партньорска верност: Поддържането на стабилна, дългосрочна и взаимна сексуална връзка с надежден партньор може да намали риска от гонорея и други ППИ. Важно е обаче и двете страни да се подлагат на редовни тестове и да бъдат открити за инфекции, преди да преминат към сексуални отношения.
 • Ваксината срещу HPV: Ваксината срещу човешкия папиломен вирус (HPV) може да предпази от някои форми на рак и да съдейства за общата сексуална здравина. Поговорете с вашия лекар за възможността за ваксинация.

Запазването на сексуалното си здраве е от съществено значение. Спазването на тези съвети и внимателния подход към сексуалния живот могат да ви помогнат да се предпазите от гонорея и други ППИ и да наслаждавате на сексуален живот, който е сигурен и здравословен.