Причината за междуребрената невралгия /МРН/, позната също и с названието интеркоксална невралгия, е възможно да се крие в дефицита на витамини от група В. За лечението на това заболяване се препоръчва използването на витаминни комплекси.

Междуребрената невралгия представлява болка, която се разпространява по разклоненията на междуребрените нерви. Това е една от най-честите причини за болки в гръдния отдел при хора в средна и напреднала възраст. При деца това заболяване почти не се среща.

Какви са симптомите?

При междуребрена невралгия болката обикновено се усеща в пространството между ребрата. Понякога е възможна иррадиация на болката по целия гръбнак, под плешката и в долната част на гърба по протежението на прещипания нерв.

В някои случаи се наблюдава спазматично съкращаване на мускулите, избледняване или зачервяване на кожните повърхности, а също и загуба на чувствителност на кожата в областта на притиснатия нерв. МРН се отличава със силна, пареща болка без пристъпи.

Междуребрената невралгия и болките в сърцето

Често симптомите на МРН се приемат за сърдечна болка. Следва да се отбележи, че болките в сърцето се срещат значително по-рядко и различаването им от невралгия не е толкова трудно. При междуребрената невралгия болезнените усещания се усилват при дълбоко вдишване и издишване.

Интензивността на болката може да се промени при смяна на положението на тялото. Сърдечните болки обикновено са стабилни и не са зависими от положението на тялото и не се усилват при дълбоко вдишване или издишване. Болката в сърцето често се съпровожда от нарушаване на пулса и/или повишаване на артериалното налягане.

Причини за болки в гръдната отдел на гръбначния стълб

Болезнените усещания в гръдния отдел на гръбначния стълб възникват вследствие на раздразнение, притискане или възпаление на нервните окончания в междуребреното пространство. Също невралгия е възможно да се развие при прищипване на коренчетата на гръбначномозъчните нерви на гръдния отдел.

Притискането на коренчетата често се наблюдава при дегенеративно-дистрофични заболявания на гръбначния стълб, такива като остеохондроза, спондилит, болест на Бехтерев и други.

Пристъпите на МРН могат да възникнат при отравяния, хормонални нарушения, заболявания на вътрешните органи, захарен диабет и злоупотреба със спиртни напитки, поради токсичното въздействие на алкохола върху нервната система.

Към развитието на заболяването също води и дефицитът на витамини от група В, тъй като тези биологично активни съединения играят ключова роля за нормалната дейност на нервната система.

Лечение на междуребрена невралгия

За облекчаване на болковия синдром и на възпалителния процес при МРН се назначават нестероидни противовъзпалителни препарати – НПВП.

Принципът на действие на тези средства се заключава в блокирането на активността на ензима циклооксигеназа, отговорен за образуването на простагландини – основните медиатори на възпалителните процеси.

При недостатъчната ефективност на НПВП за облекчаване на болковия синдром допълнително се назначават обезболяващи препарати и миорелаксанти – за снемане на мускулното напрежение.

За лечението на МРН е препоръчително използването на витамини от група В – В1, В6, В12, които способстват за бързото възстановяване на увредените нервни окончания, а също и спомагат за намаляване на интензивността на болковия синдром.

Един от най-ефективните видове препарати, които се използват в неврологичната практика, са тези, които представляват комбинация от трите витамина от група В. Те се отпуска както в таблетна форма, така и в разтвор за инжекции.

Предимство на инжекционната форма е удобството за нейното приложение .