Болезнените усещания в челюстта могат да се установят при различни патологични заболявания – от банален зъбобол до тежки заболявания като остеосарком.

1. Счупване на челюстта

Болката в челюстта може да бъде предизвикана от счупване на горна или долна челюст. Такава травма може да бъде получена при силен удар по лицето.

Такива фрактури могат да бъдат единични, множествени, отворени и затворени. Покрай болезнените усещания също се наблюдава подуване, кръвоизлив и нарушаване на дъвкателната функция.

2. Нарушаване функцията на темпоромандибуларната става

Аномалиите в работата на тази става могат да се съпровождат с болезнени усещания, а също и с тракане или ограничение при дъвчене или разговор.

Болезнеността може да се дължи на миофасциален синдром, неправилна захапка или пък някакви възпалителни процеси в самата става.

3. Невралгия на горния ларингеален нерв

При това заболяване се усеща болка в областта на ларинкса, а също и в ъгъла на долната челюст.

Често болката се разпространява в очите, ушите, гръдния кош и предмишницата. Често се наблюдава повишено отделяне на слюнка, хълцане и кашлица.

4. Краниална невралгия

Представлява състояние, развиващо се в резултат на силни импулси от страна на увредените черепни нерви. В повечето случаи става дума за невралгия на троичния нерв.

В този случай у болния се наблюдават остри, резки, режещи и парещи болки. В редки случаи болките безпокоят и в нощно време.

5. Остеомиелит на челюстите

Инфекциозно увреждане на костната тъкан, която също може да засегне и челюстта. Най-често причина за остеомиелита на челюстта е патогенната микрофлора на кореновите канали на зъбите и на джобовете на венците.

Острият остеомиелит се характеризира с пулсираща болка в челюстта, главоболие, висока телесна температура и втрисане. Също могат да бъдат увеличени лимфните възли и се наблюдава силен отток на лицето.

6. Невралгия на глософарингеалния нерв

Това състояние се среща изключително рядко.

Невралгията на глософарингеалния нерв се съпровожда с изразена пристъпообразна болка, която се развива от корена на езика и се разпространява към глътката, ухото, челюстта и понякога в шията.

Пристъпът на болка може да възникне при внезапно движение на езика, например при разговори или хранене.

7. Заболявания на зъбите

Челюстта може да боли при различни стоматологични заболявания. Например болезнени усещания могат да възникнат при раздразнение на нервите вследствие на кариес, заболявания на пулпата или периодонтален абсцес.

През нощта болезнеността обикновено се усилва и придобива пулсиращ характер.

8. Невралгия на ушния лимфен възел

Парещите пристъпообразни болки, продължаващи до 1 час, са характерни за невралгия на ушния лимфен възел.

Обикновено болезнените усещания се проявяват в челната област и често се разпространяват към долната част, под брадичката и понякога – зъбите.

Покрай пристъпите на болка, у болния се наблюдава повишено отделяне на слюнка и щракащи звуци в ухото.

9. Остеогенен сарком

Злокачествен тумор, който може да се развие в тъканите на челюстта. Заболяването се проявява чрез деформация на увредените кости, силна болезненост на лицето.

В някои случаи туморът води до изтръпване и нарушаване на чувствителността в областта на изхода на подочния или на нервите под брадата.

10. Артериит

Увреждане на артериите или по-точно на лицевата обикновено се съпровожда с парещи болезнени усещания в областта на долната и понякога горната челюст. Характерно е наличието на изразена болезненост.