Болезнените усещания в млечните жлези са тревожен симптом, който може да стане повод за паника сред много жени. 

Смята се, че подобен дискомфорт предупреждава за възможно развитие на онкологични заболявания. Всъщност болките в гърдите се появяват, поради съвсем различни причини.

Болки в гърдите – норма или признак на болест

Кога е необходима консултация с лекар

Обикновено болезнени усещания в гърдите изчезват от само себе си. Но без медицинска консултация не може да се мине, ако те:

 • Възникват редовно;
 • Не отшумяват за седмица;
 • Съпровождат се с други нарушения на общото здравословно състояние;
 • Допълват се с отклоннения в менструалния цикъл.

Причини за болки в гърдите

Всъщност болезнени усещания в гърдите много рядко се наблюдават при онкологични заболявания. Подобна симптоматика може да се обясни с:

 • Естествени хормонални изменения;
 • Прием на лекарствени препарати;
 • Доброкачествени новообразувания, и по-точно кисти;
 • Прекарани травми и оперативни интервенции;
 • Развитие на херпес зостер;
 • Прекомерно напрягане на мускулите;
 • Големи размери на гърдите;
 • Неправилен избор на сутиен;
 • Други фактори, несвързани със здравето на млечните жлези.

Хормонални колебания

Болките в гърдите е възможно да бъдат свързани с естествените хормонални изменения, протичащи в организма на фона на:

 • Наближаваща менструация – в този случай болката е възможно да възникне на фона на секреция на естроген и прогестерон, които не продължават повече от няколко дни.
 • Бременност – неприятните усещания обикновено се появяват в първия триместър, а във втория и третия стихват или изчезват напълно.
 • Наближаване на менопауза – в този случай неприятните усещания е възможно да са доста силно изразени и дори да се съпровождат с отделяне на секрети от зърната. Механизмът на тяхната поява е свързан с ектазия – разширяване на млечните протоци, предизвиквано от промени в хормоналния фон.

Болките провокирани от хормонални изменения най-често не са силно изразени.

Лекарства като причина за болки в гърдите

Всички лекарствени препарати, които имат в своя състав хормони, могат да предизвикат поява на болезнени усещания в гърдите.

Понякога обаче тази симптоматика възниква на фона на прием на други медикаменти, по-точно антидепресанти и невролептици.

Някои от тях, дори могат да станат причина за поява на изразени болезнени усещания. Подобен страничен ефект може да се наблюдава при прием на някои медикаменти за сърце.

Киста на млечната жлеза

Кистата е доброкачествено образувание и представлява кухина, изпълнена с течно съдържимо. Най-често новообразуванието не създава особен дискомфорт, заболяването може да протича абсолютно безсимптомно.

Понякога обаче размерите на кистата се увеличават, в резултат на което започва да притиска околните тъкани. В този случай се усеща болка. Кистата може да се прояви с тежест в гърдите, парене, поява на осезаема бучка и нарушения на менструалния цикъл. Възможно е увеличаване на лимфните възли в областта на мишниците.

Травми и операции като причина за болки

Всякакви нарушения на целостта на тъканите на млечната жлеза могат да предизвикат болезнени усещания, дори и години след случилото се.

Понякога известно време след прекарана травма или операция жената може да си установи бучка или удебеляване в гърдите – участъци на некротизиращи тъкани.

Най-често неизразените посттравматични болки крият опасност за здравето. Но наличието на травми и операции в анамнезата изисква контрол на състоянието на млечните жлези от специалист мамолог.

Херпес зостер

Това е заболяване, което се предизвиква от събудилия се от детството вирус на варицелата. Ако под влияние на провокиращи фактори вирусът се събуди, е възможна поява на болки и обриви по торса, гърба или по хода на нервните стволове.

В такъв случай възникналите неочаквано болки в гърдите, причината за които определено не е онкологично заболяване.

Неподходящо долно бельо

Понякога причина за болки в гърдите е използването на некачествен или неправилно подбран сутиен. Виновник за болките в такъв случай могат да са твърде големите модели, които не поддържат гърдите, а също и малките, които ги стискат.