Много хора, които периодично посещават заведения за обществено хранене, вероятно са се сблъсквали с болки в корема или с пристъп на диария след вечеря.

Повечето от нас предполагат, че когато посещението на ресторант завършва със сериозно хранително разстройство, най-вероятно става въпрос за хранително отравяне.

Макар и хранителните отравяния да са доста разпространени, има и други причини, поради които прекрасната вечер може да завърши в тоалетната.

Сред тях са синдром на раздразненото дебело черво или алергия към определени компоненти на храната.

Кога и за кого в такива случаи е необходим преглед при личния лекар и изследвания?

Болки в корема след ресторант - алергия или нещо по-сериозно

Повод за посещение на личния лекар – тревожни симптоми

Ако посещението на заведение за обществено хранене завърши с неприятни усещания в областта на стомаха, а още повече възникне болка, гадене и повръщане, е необходим лекарски преглед.

Важно е да се определят причините, било ли е това хранително отравяне или са някакви други заболявания. Но ако състоянието се влошава, повръщането се повтаря, може да се наложи да се повика спешна помощ.

Прегледът при личния лекар е необходим, ако паралелно с хранителните разстройства възникне обрив на кожата, сърбеж в областта на устата и всеобщо неразположение.

Това може да бъде признак на хранителна алергия, при която е важно да се определи конкретен алерген и в бъдеще да се преустанови консумацията на ястия, които го съдържат. 

Подобни проявления могат да бъдат от синдром на раздразненото дебело черво, който също изисква повишено внимание.

Проявления на хранителна алергия

Ако у дома човек, който страда от хранителна алергия, приготвя храна, то следи внимателно следи опасни компоненти да не попадат в готовите ястия.

В ресторантите ястията могат да съдържат опасни алергени в състава на салатите, вторите ястия или десертите.

И невинаги те са посочени в менюто, в състава на съответното ястие. С надеждата, че в менюто е посочена вярна информация, човек си поръчва опасно при хранителна алергия ястие, изяжда го и след няколко минути или часове се появява характерна симптоматика.

Все пак да не се превръщаме в параноици, готвачите в ресторантите надали желаят да докарат алергични пристъпи на своите клиенти, тъй като така биха съсипали реномето на заведението. 

Добре е, ако това са кожни проявления или леки храносмилателни разстройства и спазми, които отшумяват за няколко часа. А ако алергията се усложнява до анафилаксия, това може да доведе до сериозни проблеми.

Опасни могат да бъдат не само компонентите на салатите, но и суши, ролца от раци. При липса на увереност в безопасността на ястието, следва да спрем да го ядем.

Диария след ресторант – защо

Проблемът с диарията често възниква при хора, страдащи от синдром на раздразненото дебело черво /СРДЧ/ или при „слаб стомах”.

Много от хората с раздразнено дебело черво се смятат за много възприемчиви към хранителни отравяния в ресторанти, тъй като им се налага да ходят до тоалетна още преди да се наядат.

Но на фона на СРДЧ това е нормално явление, и диарията възниква не в резултат на отравяне, а като проявление на рефлекс на стомашно-чревния тракт.

Това е закономерно явление, при което се разтягат стените на стомаха и постъпването на мазнини в тънкото черво предизвиква постъпателни движения /перисталтика/ по цялото черво.

Подобен рефлекс – това е естествен начин храносмилателната система да освободи място, за да постъпи в стомаха.

При нормално храносмилане гастроколичният рефлекс отговаря за периодичните позиви за дефекация няколко часа след хранене.

Характерен признак на СРДЧ – това е гастроколичен рефлекс, който може да възникне бързо или твърде енергично, дори след ядене на лека храна и се развива диария.

Механизми на формиране на болки в корема и диария

Когато на фона на синдром на раздразненото дебело черво преобладава диария, в много случаи за развитие на пристъп е необходима малко повече храна от обичайното.

Болка в корема или пристъп на диария е възможно да предизвикат по-мазна или пикантна храна.

Тогава се появява силен гастроколичен рефлекс, който предизвика болка в корема и кара човек да бяга към тоалетната.

Ето защо храненето в ресторант може да бъде проблематично. Освен това в компания се яде повече, отколкото у дома, което е предпоставка за развитие на диария.