Диагностика на рак със смартфон и блокчейн за здраве. Преди няколко дни в Лондон бе проведено международно изложение за медицински иновации „Future Healthcare”.

Тези 6 изобретения ще се внедряват в медицината в близко бъдеще

1.Ранна диагностика на деменция

Деменция е придобито слабоумие, съпровождащо се с понижаване на когнитивните способности. Днес най-разпространената форма на деменция е болестта на Алцхаймер.

В развитите държави, където продължителността на живота непрекъснато се увеличава, нараства и броя на болните от Алцхаймер.

Въпреки значимите успехи в науката и медицината, болестта на Алцхаймер остава неразрешим проблем.

Дори за съвременната медицина ранната диагностика на болестта на Алцхаймер е доста сложна задача. И за разрешаването на този проблем от Oxford Brain Diagnostics разработват уникална технология за оценка на микронарушенията в кората на главния мозък.

Това се прави с помощта на серия ЯМР-сканирания и специален софтуер, който обработва получените резултати.

Най-чувствителната зона при Алцхаймер е сивото вещество на главния мозък. Анализ на микроскопичните изменения на сивото вещество, които се откриват при определен режим на ЯМР позволява да се открие болестта на Алцхаймер в ранен стадий.

2.Блокчейн като пазител на здравето

Блокчейн технологиите постепенно навлизат в живота ни. Всичко започва от криптовалутите, след което блокчейн започва активно да се използва и в държавната администрация.

А компанията Medicalchain решава да създаде уникален продукт на основата на блокчейн, който позволява да се работи с цялата налична информация за пациента.

Компанията създава и платформа, благодарение на която всеки може да преглежда цялата информация за своето здраве, а при необходимост да я споделя с клиника или с лекар.

Според твърдения на разработчиците, с помощта на блокчейн медицинските данни за болния ще станат по-защитени, отколкото в традиционните медицински информационни системи, които се използват днес.

Новият модел открива нови възможности и в онлайн-консултирането на пациентите.

3.Смартфони за скрининг на рак

Смартфоните изпълняват все повече функции. Сега с мобилен телефон може да се открие рак на маточната шийка, и това не е никаква фантастика.

Компанията MobileODT създаде уникален ръчен колпоскоп EVA, който може да се използва в домашни условия.

EVA се включват към телефона, където се предават снимки на маточната шийка с високо качество. С помощта на специален алгоритъм, разработен от Национален институт по онкологични заболявания на САЩ, приложение анализира получените снимки и с точност до 90% дава резултат.

4.Икономични и безопасни батерии

Литиевите бактерии широко се използват широко за работа на битови медицински уреди, било то тонометри, слухови апарати и друга техника.

С всяко ново поколение медицински прибори стават по-умни, по-точни и по-функционални, то заедно с подобряване на характеристиките се повишава разходът на електроенергия.

Съществен недостатък на стандартните батерии е тяхната нетрайност. Освен това те не са безопасни за деца и за околната среда.

Преди няколко години компанията BlueThink си поставя за цел подобряване на показателите на ефективността и безопасността на батериите.

От компанията засега не издават своето ноу-хау, но с помощта на авторска разработка успяват да направят батериите по-безопасни и ефективни, без да променят основния химически състав на акумулатора.

5.Роботи срещу самота

Самотата е една от сериозните социални проблеми на човечеството. Всеобщо известен е фактът, че самотата е един от най-сериозните фактори за развитие на редица заболявания, сред които и сърдечно-съдови.

За съжаление, това явление става все по-разпространено в развитите държави. Основно то е продиктувано от съвременния начин на живот. Хората станахме по-независими, съответно необходимостта от множество социални връзки изчезна.

На изложението бе предложен иновативен метод за решаване на проблемите със самотата – роботи. Разбира се, роботът не може да замени общуването с жив човек, но неговото присъствие от по-добър вариант от липсата му.

6.Устройство за ефективен сън

Може би, това е най-необичайното устройство на изложба в Лондон. То се нарича SoeMac и представлява малък триъгълник, който се привежда в действие с просто натискане на копчето.

Ако това устройство се постави през нощта върху леглото, то според разработчиците, човек по-лесно ще диша и ще възстанови силите си.